Kamionos tüntetők állták el az utat a legfontosabb kanadai–amerikai határátkelőnél

2022. február 9. – 10:53

Másolás

Vágólapra másolva

Eltorlaszolták a legfontosabb kanadai–amerikai határátkelőt a járványügyi intézkedések ellen tiltakozó kanadai kamionosok. Az ontariói Windsort a michigani Detroittal összekötő Ambassador hídnál kamionok és kisteherautók álltak keresztbe az úton – írja az MTI.

A tüntetők már második napja akadályozzák a forgalmat az Ambassador hídnál, ami a legforgalmasabb határátkelő Kanada és az Egyesült Államok között – írja a CBC.

A windsori hatóságok azt közölték, hogy a járművek folyamatosan érkeznek a területre, az embereket pedig arra kérték, igyekezzenek más útvonalakon megközelíteni az Egyesült Államokat. A tüntetőket felszólították, hogy tartózkodjanak a közrend megzavarásától, emlékeztetve őket arra, hogy a szabálysértők ellen eljárást kezdeményeznek.

Az ottawai tüntetések alig több mint egy hete több száz teherautóból álló konvojjal kezdődtek. A sofőrök a január közepén bevezetett rendelkezés ellen tiltakoznak. Ez arra kötelezi őket, hogy oltassák be magukat a koronavírus ellen, ha az Egyesült Államokba vagy onnan kellene árut szállítaniuk. A kamionosok tiltakozásához azóta sok, a járványügyi rendeletekkel egyet nem értő ember csatlakozott, a demonstrálók azt akarják elérni, hogy „az élet térjen vissza a normális kerékvágásba”.

Az utat elzáró tüntetők 2022. február 8-án, Windsornál – Fotó: GEOFF ROBINS / AFP
Az utat elzáró tüntetők 2022. február 8-án, Windsornál – Fotó: GEOFF ROBINS / AFP

A „szabadság konvojaként” emlegetett, több ezer teherautónyira duzzadt karaván (amelyről itt írtunk bővebben) január 30-án érte el Ottawát, a sofőrök és a szimpatizánsok pedig a törvényhozás épülete előtt táboroztak le. A polgármester vasárnap szükségállapotot hirdetett, a hatóságok pedig azt közölték, hogy szombat óta több mint 450 bírságot szabtak ki, a többi között közúti veszélyeztetésért és rendzavarásért. Több embert őrizetbe vettek, és csaknem száz büntetőeljárást indítottak a tüntetésekkel kapcsolatban. Justin Trudeau miniszterelnök a megmozdulás beszüntetésére szólított fel, amely szerinte „megbénítja a demokráciát”. Mindeközben a környéken élők a teherautók keltette zajra és a folyamatos dudálásra panaszkodtak.

Bár a koronavírus-járvány kitörése óta a kanadaiak többsége követte a kormány rendelkezéseit, és az oltásra jogosultak csaknem 79 százaléka két adag oltást is kapott, a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint nő az elégedetlenség a járványügyi korlátozásokkal szemben. Kanada mintegy 120 ezer, nemzetközi áruforgalmat biztosító teherautó-sofőrjének körülbelül 90 százalékát oltották már be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!