Egyetlen öngyilkos merénylő ölt meg majdnem kétszáz embert a kabuli repülőtéren tavaly augusztusban

2022. február 5. – 12:30

Másolás

Vágólapra másolva

A kabuli repülőtéren tavaly augusztusban elkövetett véres támadást egyetlen öngyilkos merénylő követte el az amerikai hadsereg részletes vizsgálatának eredményei szerint, írja az MTI. Az eddigi feltételezésekkel ellentétben nem egy komplex, a robbantás mellett lövöldözést is magában foglaló támadássorozat történt.

A Pentagon elemzése során részletesen, percekre lebontva vizsgálta meg a tavaly augusztus 26-án, a tálib hatalomátvétel után evakuálásra váró tömegben elkövetett támadást, amelyben több mint százhetven afgán és tizenhárom amerikai katona vesztette életét, és rengetegen megsebesültek. Annak idején az Iszlám Állam jelentkezett a merénylet elkövetőjeként.

A kabuli nemzetközi repülőtéren zajló evakuáció 2021. augusztus 26-án – Fotó: US MARINES / Public Domain / Reuters
A kabuli nemzetközi repülőtéren zajló evakuáció 2021. augusztus 26-án – Fotó: US MARINES / Public Domain / Reuters


A vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy egyetlen öngyilkos merénylő hozott működésbe egy nagyjából 8 kilogramm robbanóanyagot és számtalan pici csapágygolyót tartalmazó, „megdöbbentően gyilkos erejű” szerkezetet. Bár az amerikai katonák sisakot és védőruházatot viseltek, a detonáció során szétrepülő csapágyak „katasztrofális” sérüléseket okoztak a testüknek azokon a részein, amelyeket nem fedett a védőruházat.

A vizsgálat szerint a táliboknak nem volt tudomásuk a készülő fenyegetésről, a merénylőnek valahogyan sikerült átjutni az ellenőrzőpontokon. A repülőtéren számos biztonsági ellenőrzést végeztek, és a hírszerzési értesülések egy esetleges támadásról aznap nem tartalmaztak konkrétumokat.

A Pentagon megállapítása szerint nem volt mód arra, hogy a merényletet megakadályozzák.

Korábban azt feltételezték, hogy a robbanás után lövöldözés is volt, de mostanra világossá vált, hogy a lövések valójában csak az amerikai és brit katonák által leadott figyelmeztető lövések voltak, és tűzharcban nem halt meg és nem is sebesült meg senki. A pokolgépből kirepülő, öt milliméter átmérőjű csapágygolyók a lőtt sebhez hasonló sérüléseket okoztak.

Az amerikai csapatok tavaly augusztus végén hagyták el Afganisztánt, nagyjából három hét alatt mintegy 126 ezer embert szállítottak el az országból, véget vetve ezzel a 2001. szeptember 11. után indított missziónak.

A tálib lázadók – akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció – augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt harc nélkül elfoglalták Kabult, majd bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó afganisztáni háború.

Az ISIS-K terrorszervezetről, és hogy mit keresnek a tálibok területén, itt írtunk hosszabb cikket. Az afganisztáni helyzetről ezen a gyűjtőoldalon találja az összes cikkünket.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!