A frissen vásárolt kokain kidobására szólítják fel az argentinokat a hatóságok, miután legalább 23-an meghaltak mérgező drogoktól az országban

2022. február 4. – 13:52

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt két napban vásárolt kokain kidobására szólították fel az argentin hatóságok a drogfogyasztókat, miután legalább huszonhárom ember meghalt már mérgező kokain fogyasztásától Buenos Aires tartományban – írja a Guardian. Jelenleg is nyolcvannégy embert ápolnak kórházi intenzív osztályokon, közülük húsz főt kellett intubálni.

Egyre több embert találnak holtan otthonában, így a halottak száma valószínűleg növekedni fog. Több tucat áldozatot azért tudtak megmenteni, mert a koronavírusosoknak fenntartott, gépi lélegeztetésre alkalmas intenzív ágyakon kezelték őket. Nicolás Kreplak, Buenos Aires egészségügyi minisztere szerint ha nem lenne a járvány miatti készültség, az áldozatok száma sokkal magasabb lenne.

A szennyezett kokain kevesebb mint egy óra alatt halálos szív- és légzésleállást okoz, ezért az áldozatok nagy része még azelőtt meghal a lakásában, hogy segítséget hívhatna. Nagy részük 30 és 50 év közötti férfi, a túlélőket pedig jellemzően rokonaik vitték be a kórházakba.

A hatóságok korábbi feltételezése szerint egy rivális banda mérgezhette meg a kokaint, hogy kiszorítsák a versenytársukat a piacról. Most már viszont inkább azt gondolják, hogy a szennyezett kokaint véletlenül ütötték fel mérgező opioiddal. Ezt erősíti meg, hogy az ópiát-ellenszert (naloxon) szedő droghasználók nagyon gyorsan felépülnek.

A rendőrség egy paraguayi drogdílert tartóztatott le eddig, és 15 ezer adag kokaint foglalt le, ami ugyanolyan magenta színű csomagolásban volt, mint amit az áldozatoknál találtak. Bár feltételezhető, hogy csak a rózsaszín csomagolású kokain mérgező, a hatóságok arra szólították fel a droghasználókat, hogy minden, az elmúlt két napban vásárolt kokaint dobjanak el a biztonság kedvéért.

A 15 milliós Buenos Aires tartományban naponta körülbelül 200 ezer adag kokaint adnak el, az egész országban pedig évente 1,1 milliárd dollár (340 milliárd forint) értékben kereskedtek illegális drogokkal 2017-ben.

Néhány napja egyébként húszezer, kokainnal teli kókuszdiót foglaltak le a hatóságok Kolumbiában, miközben Magyarországon nemrég tíz év fegyházra ítéltek egy férfit, aki két kiló kokainnal a csomagjában, bedrogozva balesetezett. Pablo Escobar kolumbiai drogbáró fiával készített interjúnkat itt lehet elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!