Scholz és Macron szerint Oroszország nagyon megfizetne az Ukrajna elleni támadásért

2022. január 25. – 19:56

frissítve

Scholz és Macron szerint Oroszország nagyon megfizetne az Ukrajna elleni támadásért
Macron és Scholz a közös sajtótájékoztatón – Fotó: Kay Nietfeld / dpa-AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy árat kellene fizetnie Oroszországnak azért, ha agresszióra vetemedne Ukrajna ellen

– jelentette ki Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök kedden Berlinben az MTI tudósítása szerint.

A német kormányfő és a francia államfő a megbeszélésük előtt tartott közös tájékoztatón hangsúlyozta, hogy Németország és Franciaország a legteljesebb mértékben szolidáris Ukrajnával.

Olaf Scholz az ukrán–orosz határ térségében zajló orosz csapatösszevonással kapcsolatban kijelentette: elvárják Oroszországtól, hogy tegyen „egyértelmű lépéseket” a feszültség csökkentésére.

Emmanuel Macron azt hangsúlyozta, hogy egész Európa és a szövetségesei is egységesen kiállnak Ukrajna mellett, és Oroszország azonnali válaszlépésekkel számolhatna, ha támadást indít. A lehetséges intézkedések előkészítése már el is kezdődött. Ugyanakkor soha nem szabad megszakítani a párbeszédet Moszkvával – fejtette ki a francia elnök, ismertetve, hogy pénteken telefonon tárgyal Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Korábban hasonlóan nyilatkozott Andrzej Duda lengyel elnök is, miután hétfő éjjel az észak-atlanti szövetség több tagországának állam- vagy kormányfőjével és az Európai Unió vezetőivel egyeztetett videókonferencia formájában. Várhelyi Olivér bővítésért felelős uniós biztos pedig kétnapos látogatásra utazik Ukrajnába.

Az ukrán védelmi minisztérium legutóbbi közleménye szerint az oroszok 127 ezer katonát vezényeltek az ország határára, és bármelyik percben támadást indíthatnak. Moszkva azt állítja, semmilyen támadó szándéka nincsen, és a feszültséget a NATO és az USA szítja Ukrajnában. Azt követelik, hogy a NATO vonja ki a csapatait egyes kelet-európai országokból, így Bulgáriából és Romániából, illetve vállalja azt, hogy Ukrajnát soha, semmilyen körülmények között nem fogadja a tagjává.

Az Oroszország elleni lehetséges gazdasági szankciókról és azok hatékonyságáról szóló elemzésünket ebben a cikkben olvashatják.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!