Súlyos válaszra számíthat Oroszország Amerikától és Európától, ha agresszívan átlépi az ukrán határt

2022. január 23. – 18:52

Másolás

Vágólapra másolva

Antony Blinken washingtoni külügyminiszter arról beszélt a CNN-nek adott interjújában, hogy amennyiben „akár egyetlen további orosz haderő” is „agresszív módon” Ukrajnába lép, akkor Oroszország súlyos válaszreakcióra számíthat az Egyesült Államoktól és szövetségeseitől.

„Ha akár egyetlen további orosz haderő is agresszív módon lép Ukrajnába, ahogy már mondtam, arra gyors, súlyos és egységes választ fog kapni Oroszország tőlünk és Európától is.”

-fogalmazott. Oroszország több tízezer katonát gyűjtött össze Ukrajnával közös határán. Az amerikai tisztviselők az elmúlt napokban többször is figyelmeztették az oroszokat, hogy bár előre nem lépnek Moszkva ellen, amennyiben támadást indítanának Ukrajna felé, Amerika sem marad tétlen.

A brit külügyminisztérium emellett úgy fogalmazott, hogy miközben Moszkva egy újabb ukrajnai inváziót fontolgat, Oroszországgal baráti viszonyt ápoló ukrán politikusokat akar hatalomra juttatni Kijevben. A pápa imára szólította híveit Ukrajnáért. A német haditengerészet parancsnoka pedig benyújtotta lemondását az ukrajnai válsággal és Oroszországgal kapcsolatban tett ellentmondásos kijelentései miatt.

Ukrajna és Oroszország között hetek óta egyre feszül a viszony. Az ukrán vezetés az amerikai hírszerzési jelentésekkel összhangban többször jelezte, hogy szerintük Oroszország egy támadást készít elő Ukrajna ellen. A témáról szóló cikkeinket itt olvashatják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!