A munkaerőhiány miatt fokozná a bevándorlás ütemét a német gazdasági miniszter

2022. január 11. – 17:32

Másolás

Vágólapra másolva

Növelni kell a bevándorlás ütemét a súlyos munkaerőhiány elkerülése érdekében – mondta Robert Habeck, Németország gazdasági minisztere a Reuters beszámolója szerint. A zöldpárti politikus hozzátette: „ma 300 ezer betöltetlen állásunk van, és arra számítunk, hogy ez legalább egymillióra fog nőni. Ha nem töltjük be ezt a hiányt, komoly termelékenységi gondjaink lesznek.”

Habeck egyébként a klíma- és gazdasági miniszterség mellett egyben alkancellár is, tehát a német kormány második embere. Az Európa legerősebb gazdaságát sújtó munkaerőhiány megoldásáról hozzátette: „ez természetesen a képességek jobb kihasználását, továbbképzéseket és a családoknak nyújtott lehetőségeket is jelenti, de emellett szükség van a fokozott bevándorlásra is minden területen, mérnökökből, szakemberekből, ápolókból. Ezt kell megszerveznünk.”

A munkaadókhoz közel álló Német Gazdasági Intézet (IW) becslése szerint az elöregedés miatt csak idén újabb 300 ezer állás szabadul fel, ennyivel többen mennek ugyanis nyugdíjba, mint ahányan a munkaerőpiacra belépnek. Az intézet számításai szerint ez a különbség 2029-re 650 ezerre fog nőni, ezzel 2030-ra már ötmillió munkavállaló fog hiányozni a német gazdaságból.

A munkaerőhiányt enyhítendő a tavaly év végén felállt német koalíciós kormány a jól képzett külföldiek munkavállalását megkönnyítő intézkedéseket vezetett be, és a minimálbér emeléséről is döntöttek.

Részben Magyarország is külföldiek segítségével igyekszik orvosolni a munkaerőhiány problémáját, de a magyar kormány bevándorlás helyett inkább egyre több vendégmunkás behozatalát támogatja. A koronavírus-járvány kitörése előtt 77 ezer külföldi munkavállaló volt az országban, legtöbben ukránok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!