Tavaly már 200 ezer külföldi élt tartósan Magyarországon, a legtöbben dolgozni jöttek

2021. január 05. – 08:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Folyamatosan nő azoknak a külföldieknek a száma, akik tartósan Magyarországon akarnak élni, derül ki a Növekedés.hu elemzéséből. A tavalyi év elején már 200 ezer külföldi tartózkodott az országban, többségük – több mint 77 ezer fő – munkavállalás céljából érkezett hazánkba, két éve még csak 47 ezren jöttek Magyarországra dolgozni. A családegyesítés (23 935 fő), a letelepedés (31 864 fő) és a tanulás (29 101 fő) is gyakori indok.

Az elemzés arra is kitér, hogy ettől még Magyarország nem számít klasszikus bevándorlóországnak, mivel Németországban például 12 százalék a külföldi állampolgárok aránya, ez nálunk csak 2 százalék.

Nem meglepő, hogy a külföldiek túlnyomórésze Budapesten tanul vagy dolgozik (91 540 fő), viszont a Dunántúl és Pest megye is népszerű körükben.

A legtöbben Ukrajnából jönnek (2019-ben 21 185 fő), utána következik küldő országként Románia (2713 fő) és Németország (2616 fő), de Kínából, Szerbiából és Vietnámból is sokan jönnek.

Az is látszik az adatokból, hogy a Magyarországra érkező külföldiek nagyrészt fiatalok: 50 százalékuk 20 és 39 év közötti, míg az 59 év felettiek aránya alig haladja meg a 11 százalékot.

Ha a Telex legfrissebb híreit akarja látni, kattintson ide!

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass