Több mint négy hónap után visszakerült családjához a reptéri káoszban eltűnt afgán csecsemő

2022. január 10. – 16:03

Másolás

Vágólapra másolva

Visszakerült családtagjaihoz az a csecsemő, akit szülei a kabuli repülőtéren amerikai katonák kezébe adtak a káoszba fulladt afganisztáni kivonulás során, írja a Reuters. Az alig pár hónapos Sohail Ahmadit hétvégén adták át nagyapjának, aki reméli, a fiú nemsokára csatlakozhat a már az Egyesült Államokban élő szüleihez.

A hónapokig eltűnt gyerek története még november elején jelent meg szintén a Reutersen. A képekkel ellátott riportban beszámoltak a csecsemőről, akit apja, Mirza Ali Ahmadi és anyja, Sumaraya augusztus 19-én tömegjelenetektől tartva adott át amerikai katonáknak a kabuli reptér betonfallal körülvett kapujánál. Ezután rögtön tálibok jelentek meg a helyszínen, akik visszarendelték a reptérhez sorban álló embereket. A szülők csak fél órával később tudtak bejutni a repülőtérre, ahol viszont már nem találták meg gyereküket.

Hamid Safi megsimogatja Sohail Ahmadit a kisfiú nagyapjának kabuli házában, 2022. január 9-én – Fotó: Mohd Rasfan / AFP
Hamid Safi megsimogatja Sohail Ahmadit a kisfiú nagyapjának kabuli házában, 2022. január 9-én – Fotó: Mohd Rasfan / AFP

Mirza Ali tíz éven keresztül biztonsági őrként dolgozott a kabuli amerikai nagykövetségen, így ő és családja jogosult volt arra, hogy az Egyesült Államokba költözzenek. A szülők három napig keresték mindhiába az akkor két hónapos kisfiút a repülőtéren, ahol azt mondták nekik, hogy feltehetően egy másik gépen juttatták ki az országból, és később majd újra együtt lehetnek. Letelepedésük után az apa elkezdett intenzíven kutatni Sohail után: több amerikai kormányzati tisztviselővel felvette a kapcsolatot, és csinált egy Facebook-csoportot, hogy megtalálja eltűnt fiát. Az esetet a média is felkapta, az amerikai szervek pedig egyre-másra fogadkoztak, hogy felkutatják a gyereket.

A nyomásnak és a Reuters novemberi képriportjának hamar meglett az eredménye, Sohailről kiderült, hogy épségben van Kabulban, ahol egy Hamid Safi nevű taxisofőr vette magához. Safi kimenekítésre jogosultakat szállított a kabuli reptérhez, amikor meglátta a földön a magára hagyott, síró csecsemőt. Miután Safinak nem sikerült megtalálni a gyerek szüleit, úgy döntött, hazaviszi és felneveli. Azt mondta, döntésében szerepet játszott, hogy elhunyt anyja mindig is szerette volna, ha egy fia is lenne a három lánya mellé. A gyereket a Reuters képriportja alapján Safi szomszédai ismerték fel.

Sohail azonosítása után apja megkérte Afganisztánban élő rokonait, hogy keressék meg és vegyék át a gyereket. Apósa ruhaneművel, több kiló dióval és egy levágott báránnyal megpakolva utazott el Kabulba, hogy megköszönje a taxisofőrnek a kisfiú befogadását. Safi azonban kezdetben nem volt együttműködő: nem szolgáltatta vissza a gyereket, és követelte, hogy ő és családja is letelepedhessen Amerikában. Végül többhetes huzavona és egy 100 000 afgáni (kb. 300 000 forint) értékű kártérítés után január 8-án átadta a csecsemőt a vér szerinti családjának. Azt egyelőre még nem tudni, hogy a kisfiú kiutazhat-e Amerikába a szüleihez.

Sohail nem ugyanaz a gyerek, akiről a híres felvétel készült, ahogy a kabuli repülőtér drótkerítésén adták át amerikai katonáknak. A videón látható csecsemő, ahogyan arról mi is beszámoltunk, nem sokkal később visszakerült szüleihez. Az amerikaiak kaotikus afganisztáni kivonulásának utolsó heteiről itt írtunk bővebben, tudósítónk helyszíni riportja az afgán nők helyzetéről pedig itt található.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!