Franciaországban száz-, Bécsben negyvenezren tüntettek a korlátozások ellen

2022. január 9. – 09:54

Franciaországban száz-, Bécsben negyvenezren tüntettek a korlátozások ellen
A francia kormány koronavírus-korlátozásai ellen tüntetők Nantes-ban 2021. január 8-án – Fotó: Stephane Mahe / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Európában több helyen is tüntettek szombaton a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozások ellen – Franciaországban több mint százezren, az osztrák fővárosban negyvenezren, Németország több városában pedig ezrek vonultak az utcákra.

A francia belügyminisztérium közlése szerint országszerte 105 200-an tüntettek, ebből csak Párizsban 18 ezren. A tüntetések helyenként zavargásba csaptak át, ezekben összesen tíz rendőr sérült meg, harmincnégy embert pedig előállítottak.

A több mint százezres tömeg azután döntött a tüntetés mellett, hogy Emmanuel Macron francia elnök a héten azt mondta, kifejezetten bosszantani szeretné az oltatlanokat, emlékeztet az MTI. Macron szavai országszerte nagy felzúdulást keltettek, de csütörtökön a parlamentben is nagy vita kerekedett, amikor első olvasatban elfogadták a törvénytervezetet, miszerint január 15-én a koronavírus elleni védettségi igazolás oltási igazolássá alakul át. A javaslatot a jobboldali ellenzéki többségű szenátus a jövő héten vitatja meg a végszavazás előtt.

A vírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolást vagy 24 óránál nem régebbi negatív tesztet) jelenleg a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken kötelező bemutatni, így a vendéglátóhelyeken, beleértve a teraszokat is, a vonatokon és a távolsági buszokon, a sportlétesítményekben, a kórházakban, valamint a kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben. Január 15-étől – a törvénytervezet értelmében – ezekre a helyekre kizárólag a háromszor oltottak léphetnek be szabadon, az egy vagy két oltási adaggal rendelkezőknek negatív tesztet is fel kell majd mutatniuk az oltási igazolásuk mellett, az oltatlanok pedig nem vehetik igénybe a szolgáltatásokat. A tervezet 12 éves kortól írja elő az igazolás használatát, de az ellenzéki képviselők javaslatára az iskolai rendezvényekhez csak 16 éves kortól lesz kötelező az oltási igazolás.

Negyvenezres tömeg Bécsben

Szombaton mintegy 40 ezer ember vonult utcára Bécsben, hogy a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott kormányzati intézkedések, köztük a védőoltás kötelezővé tétele ellen. A rendőrség közlése alapján a tiltakozás szinte végig békés volt, egyszer viszont közbe kellett avatkozniuk, amikor a tüntetők megpróbáltak áttörni a rendőrségi kordonon. Emiatt több embert őrizetbe is vettek. Ausztria az első európai uniós tagállam, amely általános oltási kötelezettséget rendelt el. A szabályozás a jövő hónapban lép érvénybe.

Oltatlan feliratú Dávid-csillaggal uszított egy német férfi

Németországban több városban, így Hamburgban, Magdeburgban, Freiburgban, Schwerinben és a főváros Berlinben is tüntettek az oltásellenesek és vírusszkeptikusok, de megmozdulás volt Mindenben és Zwönitzben is, utóbbian még pénteken.

A legnagyobb megmozdulás Hamburgban volt, itt mintegy 16 ezren vettek részt a tüntetésen – egy tiltakozó ellen uszítás gyanúja miatt vizsgálatot indítottak, miután a tiltakozó oltatlan feliratú Dávid-csillaggal a ruháján jelent meg.

A pénteki, zwönitzi tüntetés során pirotechnikai eszközökkel támadtak a rendőrökre. A tiltakozókat végül visszaszorították, mire szétszéledtek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!