Türkmenisztán eloltaná a Pokol Kapuját

2022. január 8. – 16:53

Türkmenisztán eloltaná a Pokol Kapuját
Fotó: Igor Sasin / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Türkmenisztán elnöke, Gurbanguly Berdimuhamedow elrendelte az ország egyik legnépszerűbb turisztikai látványosságának, a Pokol Kapujának nevezett sivatagi kráterben évtizedek óta égő tűz eloltását, írja a BBC. Az ok prózai: növelni akarják a gázexportot, és túlzásnak tartják a kráterben pocsékba menő mennyiséget.

De mi is ez a lángoló lyuk? Hogy mitől nyílt meg a Pokol Kapuja, azt senki nem tudja. A helyiek úgy hívják, Garagum ýalkymy, ami nagyjából annyit tesz, a Karakum sivatag ragyogása; a hivatalos neve Darvaza gázkráter – de a világ Türkmenisztánon és olajipari szakmán kívüli része úgy ismeri, a Pokol Kapuja. A hellyel kapcsolatos összes érdekes tudnivalót ebben a részletes cikkben írtuk meg.

Hogy hogyan tervezik eloltani a gázkrátert, azt nem tudni, de az országot ismerve

az sem lehetetlen, hogy az elnök személyesen fogja elfújni.

Az oltás elrendelő, a közép-ázsiai országot vaskézzel irányító Gurbanguly Berdimuhamedow 14 éve van hatalmon. Gyakran bírálják őt a másként gondolkodók és a kormány bírálóinak üldöztetése, illetve költséges személyi kultusza miatt is. Utóbbi plasztikus példája az államfő 21 méteres, márványból készült és arannyal borított lovas szobra, amelyet Berdimuhamedow saját maga állíttatott, hangsúlyozva vezetői vonásait.

De az is előfordult, hogy külön miniszterelnök-helyettesi posztot hozott létre fia, Serdar Berdimuhamedow számára. Az országot még a koronavírus is messze elkerüli, legalábbis a hivatalos statisztikák szerint, az elnök kedvenc kutyafajtája, a közép-ázsiai juhászkutya pedig saját nemzeti ünnepnapot kapott.

2020. novemberében nyolcadik alkalommal tartották meg a Türk Tanács ülését, amelyen a magyar kormány is képviseltette magát. A Türk Tanács jelenleg öt török nyelvű tagállamot, Törökországot, Azerbajdzsánt, Kazahsztán, Üzbegisztánt és Kirgizisztánt tömöríti, Magyarország 2018 óta megfigyelő státusszal rendelkezik. Türkmenisztán a legutóbbi csúcstalálkozón szintén megfigyelői státuszt kapott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!