Saját fiát nevezte ki helyettesének a türkmén elnök

2021. február 12. – 19:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Gurbanguly Berdimuhamedow türkmén elnök külön miniszterelnök-helyettesi posztot hozott létre fia, Serdar Berdimuhamedow számára – írja az MTI a Nyejtralnij Turkmenyisztan türkmenisztáni napilapra hivatkozva.

A 39 éves Serdar valószínűleg maga is elnök lesz, ha a jelenleg 63 éves apja átadja neki a hatalmat. Mostani feladatköre az állami rendszer modernizálása és a kormányzás javítása lesz, illetve ő fog felelni a digitális ügyekért az olajban gazdag országban.

A lovas szobor, amit az elnök saját magáról csináltatott. Fotó: Valery Sharifulin / Getty
A lovas szobor, amit az elnök saját magáról csináltatott. Fotó: Valery Sharifulin / Getty

A közép-ázsiai országot vaskézzel irányító Gurbanguly Berdimuhamedow 14 éve van hatalmon. Gyakran bírálják őt a másként gondolkodók és a kormány bírálóinak üldöztetése, illetve költséges személyi kultusza miatt is. Utóbbi plasztikus példája az államfő 21 méteres, márványból készült és arannyal borított lovas szobra, amelyet Berdimuhamedow saját maga állíttatott, hangsúlyozva vezetői vonásait.

A szobrot a türkmén elnök az Arkadagnak, azaz Védőnek nevezte el.

Türkmenisztánban egyébként hivatalosan nem regisztráltak koronavírus-fertőzöttet, dacára a nemzetközi bírálatoknak és annak, hogy az ország a világjárvány által keményen sújtott térségben található.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!