Nyaralását megszakítva kellett kórházba szállítani Bolsonarót

2022. január 3. – 14:26

Másolás

Vágólapra másolva

Bélelzáródás miatt kórházba szállították Jair Bolsonaro brazil elnököt helyi idő szerint hétfő hajnalban (magyar idő szerint délelőtt), de az őt kezelő São Pauló-i kórház közleménye szerint az államfő állapota „stabil”.

A legnagyobb brazil médiacég, az O Globo tévéadója közölte azokat a felvételeket, melyen látszik, hogy a Brazília déli részén található Santa Catarina államban üdülő Bolsonarót szállító elnöki különgép hajnali fél kettőkor leszáll São Paulóban, és az elnök saját lábán távozik a gép fedélzetéről – Bolsonarót ezután szállították az őt korábban is kezelő kórházába. Az elnök később maga is posztolt a kórházból; azt írta, hogy vasárnap ebéd után kezdődtek fájdalmai, és az orvosai egyelőre még nem döntöttek arról, hogy szükség van-e műtétre.

Egy 66 éves, sportos életmódjára mindig is büszke, ráadásul állami vezetőként gondos orvosi ellenőrzés alatt álló férfi esetében alapvetően nem lenne hírértéke egy ilyen rosszullétnek. Azonban Jair Bolsonarót a 2018-as elnökválasztási kampány során hasba szúrta egy merénylő, és a szúrás a májban a tüdőben és a belekben is károkat okozott. A merénylet nem állította meg a szélsőjobboldali politikust a győzelemhez vezető úton, azonban Bolsonaro soha nem épült fel teljesen sérüléseiből. Az elnököt 2019. januári beiktatása óta többször is kezelni kellett különböző hasi komplikációkkal; legutóbb 2021 júliusában került néhány napra kórházba, miután képtelen volt abbahagyni a csuklást, és ez a rendellenesség bélelzáródást okozott.

Jair Bolsonaro nem csak az egészsége miatt aggódhat. Ahogy arról részletesen is olvashat, a brazil elnök a koronavírus-járvány katasztrofális félrekezelése, az országot sújtó gazdasági és szociális válság miatt két számjegyű hátrányban van a baloldali exelnökkel, Lulával szemben, akit elemzők a 2022 októberi elnökválasztás legfőbb esélyesének tartanak.

(via Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!