Feljelentette az orvos az abortusz után: sok lengyel nő már fél teherbe esni

2021. december 28. – 18:42

Másolás

Vágólapra másolva

A jövő évtől új nyilvántartásba veszik a terhességeket és a vetéléseket Lengyelországban. A nőjogi aktivisták attól tartanak, hogy az adatokat az abortuszon átesett nők ellen használják majd fel. A lengyel törvények tiltják a terhességmegszakítást, és vannak, akiket emiatt zaklatnak is a hatóságok – pedig erre a lengyel jog nem hatalmazza fel a rendőrséget és az ügyészséget. A Deutsche Welle videóriportjában illegális abortuszon áteső nő, orvos és mindkét oldali aktivisták is megszólalnak.

A korábban is szigorú lengyel abortusztörvényt idén januárban tovább szigorították, most már akkor sem lehet megszakítani a terhességet, ha a magzat nagy valószínűséggel súlyos és visszafordíthatatlan mértékben károsodott, vagy ha az életét veszélyeztető, gyógyíthatatlan betegségben szenved. A hatályos szabályok szerint már kizárólag nemi erőszak, vérfertőzéssel fogant gyermek vagy az anya életét veszélyeztető terhesség esetén lehet abortuszt végezni. A szigorítás miatt előbb tavaly ősszel voltak időnként erőszakos jelenetekbe torkolló tüntetések, majd novemberben azután mentek ismét utcára a tiltakozók, hogy egy nő meghalt a kórházban, miután az orvosok a törvénytől tartva nem végezték el időben a művi vetélést.

„Mi, orvosok, azt szeretnénk, ha békén hagynának bennünket a politikusok” – mondja a megszólaltatott nőgyógyász a Deutsche Welle videójában; a lódzi kórházban dolgozó orvosnak leginkább abból van elege, hogy a szakmája át van politizálva, az egészségügyet a politikusok saját céljaikra használják – mindkét oldal, mint mondja. Ő úgy látja, az új nyilvántartástól felesleges félni, de az valós probléma, hogy a szigorúbb abortusztörvény miatt sok nő már nem mer teherbe esni Lengyelországban, mert nem tudja, mit tegyen, ha kiderül, hogy a magzata beteg vagy súlyos genetikai rendellenességgel születik. Mások inkább kihagyják a kötelező vizsgálatokat, mert tartanak az eredménytől.

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!