Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít Lengyelország ellen az uniós jog hátrasorolása miatt

2021. december 22. – 13:24

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít Lengyelország ellen az uniós jog hátrasorolása miatt
Lengyel tüntetés Európa diktátorai ellen Fotó: Jaap Arriens / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Lengyelország gyakorlatilag az EU létét vonta kétségbe, amikor rögzítette, hogy a lengyel jog előrébb való, mint az uniós szabályok.

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít Lengyelország ellen, mivel szerinte „komoly aggályok” merültek fel a lengyel alkotmánybíróság júniusi és októberi döntései miatt – közölte szerdán a testület. Lengyelország egy októberi alkotmánybírósági döntés után kimondta, hogy megtagadhatja az EU-s jogot, ha az egy lengyel jogszabályba ütközik, mert a nemzeti jog előrébb való; ez gyakorlatilag a közös elvek kidobását, az EU végét jelentené.

A lengyel alkotmánybíróság június 16-án kimondott döntésében alkotmányellenesnek minősítette az Európai Unió Bírósága által ideiglenesen elrendelt intézkedéseket a lengyel bírák fegyelmi felelősségére vonatkozó szabályozás miatt. Október 7-én a testület azt a döntést hozta, hogy uniós szerződések egyes rendelkezései nincsenek összhangban a lengyel alkotmánnyal.

Az európai politikusok természetesen érzékelték a veszélyt, és kemény szankciókat helyeztek kilátásba, volt, aki már azt is megkérdőjelezte, hogy ezek után akár egyetlen centet is lehet-e a lengyeleknek juttatni. Az Európai Bizottság szerint a lengyel alkotmánybíróság korábbi határozatai „sértik az autonómia, az elsőbbség, a hatékonyság és az uniós jog egységes alkalmazásának általános elvét, valamint az uniós bíróság ítéleteinek kötelező erejét.” A testület továbbá úgy véli, hogy az alkotmánybíróság döntései sértik az uniós jogot a hatékony bírói jogvédelemhez.

Az Európai Unió végrehajtó intézményének ezen kívül komoly kétségei vannak a lengyel alkotmánybíróság függetlenségével és pártatlanságával kapcsolatban, mivel szerinte több bíró kinevezése az alkotmányossági felülvizsgálati rendszer alapvető szabályainak megsértésével történt. Így „a testület működése már nem felel meg az uniós szerződésekben megfogalmazott követelményeknek. Ugyancsak szabálytalanság és hiányosságok jellemzik az alkotmánybíróság elnökének és alelnökének kinevezését is.”

A lengyel kormánynak két hónap áll rendelkezésére, hogy válaszoljon az Európai Bizottság állásfoglalására. Bár a Jarosław Kaczyński vezette lengyel kormány azt deklarálta, hogy nem szeretnének kilépni az EU-ból, csak azt nem magyarázták el, hogy mégis mit jelentene az uniós tagságuk, ha a szabályok nem vonatkoznak rájuk.

A témáról részletesebben itt és itt olvashat.


Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!