Belaruszba dezertálhatott egy lengyel katona, akár életfogytiglanit is kaphat

2021. december 21. – 12:15

Másolás

Vágólapra másolva

Dezertálással gyanúsította meg a lengyel ügyészség Emil Czeczkót, azt a lengyel katonát, aki a múlt héten Belaruszba szökött – közölte kedden a lengyel közszolgálati televízió.

Varsó pénteken erősítette meg, hogy a lengyel–belarusz határra kivezényelt mintegy 12 ezer lengyel katona egyike, a 25 éves Emil Czeczko, átszökött Belaruszba. A nyomozók szerint Czeczko múlt csütörtökön, a Narewka lengyel településnél működő határátkelő környékén szökött meg szolgálatteljesítés közben – írja az MTI.

A dezertálásért egytől tíz évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A nyomozók azt is vizsgálják, hogy a férfi együttműködött-e a belarusz hírszerzéssel, és amennyiben igen, a tettért akár életfogytiglani börtönbüntetés is járhat. Az ügyészség elfogatóparancs kiadását kéri a bíróságtól.

A lengyel közszolgálati TVP Info csatorna beszámolója szerint Czeczkót korábban édesanyja testi és pszichikai bántalmazásáért ítélte el a bíróság, szökése előtt néhány nappal pedig azzal gyanúsították meg, hogy kábítószer hatása alatt vezetett. Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter már pénteken bírálta, hogy a büntetett előéletű férfit határvédelmi szolgálatra irányították, és még aznap leváltotta közvetlen feletteseit.

Lengyel katonák szögesdrótot fektetnek a lengyel-belarusz határon 2021. szeptember 1-jén – Fotó: Maciej Luczniewski / NurPhoto via AFP
Lengyel katonák szögesdrótot fektetnek a lengyel-belarusz határon 2021. szeptember 1-jén – Fotó: Maciej Luczniewski / NurPhoto via AFP

A lengyel–belarusz határon csaknem 40 ezer, sok esetben a belarusz hatóságok által támogatott határsértési kísérletet regisztráltak év eleje óta. Alekszandr Lukasenko belarusz elnök úgy akarta nyomás alá helyezni az elnyomó rezsimje ellen szankciókat elrendelő Európai Uniót, hogy az állami turisztikai ügynökségen keresztül Bagdadból és Dubajból Minszkbe reptetett szír, kurd, afgán és afrikai menekülteket is, majd a repülőtérről többeket egyenesen a lengyel, litván vagy lett határra buszoztatott. A menekültek csak ekkor szembesültek azzal, hogy át lettek verve, mert az Európai Unióban egyáltalán nem várták őket tárt karokkal. A helyzetet ebben a cikkben elemeztük részletesen.

November óta azonban lecsendesülni látszik a belarusz–lengyel határ, ahol az elmúlt időszakban csak elszórtan történtek illegális határátlépések. Alekszandr Lukasenko összességében nem nyert a dologgal, de a magát Európa védelmezőjeként megjelenítő lengyel kormány sem profitált túl sokat a helyzetből, minderről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!