Megszavazta a képviselőház, hogy vonják felelősségre Donald Trump volt kabinetfőnökét

2021. december 15. – 12:01

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai képviselőház 2021. december 14-én este megszavazta, hogy vonják felelősségre Mark Meadowst, Donald Trump előző amerikai elnök kabinetfőnökét, amiért megsértette a kongresszust, miután nem működött együtt a washingtoni Capitolium január 6-i ostromát kivizsgáló bizottsággal.

Meadows ellen így vádat emelhet az igazságügyi minisztérium. A 62 éves egykori tisztségviselő fontos tanúnak számít, mivel az ostrom idején Donald Trump amerikai elnökkel együtt volt a Fehér Házban. Meadows több ezer oldalnyi dokumentumot adott át a bizottságnak, köztük elektronikus üzenetváltásokat és SMS-eket, azonban nem volt hajlandó eleget tenni az idézésnek, és tanúskodni a képviselők előtt.

A volt kabinetfőnök azzal érvel, hogy bizalmas információkkal is rendelkezik, és mint az elnök egykori vezető munkatársát, nem lehet tanúvallomásra kényszeríteni.

Az amerikai kongresszus megsértése miatt büntetőeljárás indult Steve Bannon, Donald Trump volt elnök egykori főtanácsadójával szemben is, ő is hasonló indokkal utasította vissza az együttműködést, amikor azzal vádolták, hogy megsértette a kongresszust. Bannon ártatlannak vallotta magát.

A Fehér Ház azonban elutasította Donald Trump azon kérelmét, hogy ne adják ki a kongresszusnak a 2021. január 6-i Capitolium elleni ostrommal kapcsolatos iratokat.

Az amerikai törvényhozás épületét január 6-án ostromolták meg, köztük Trump hívei is, az akkori elnök beszédét követően. A Capitoliumban a szenátus éppen a demokrata párti Joe Biden győzelmét hozó novemberi elnökválasztás eredményeit készült hitelesíteni. Az összecsapásokban öten életüket vesztették, köztük egy rendőr. Trump ellen alkotmányos vádeljárást indítottak az ügyben, de végül felmentették.

A Capitolium ostromával összefüggésben eddig több mint 570 embert vettek őrizetbe, és 650 esetben indult büntetőeljárás az amerikai igazságügyi minisztérium szerint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!