Steve Bannon ártatlannak vallja magát, szerinte nem sértette meg a kongresszust

2021. november 17. – 22:02

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump volt főtanácsadója, Steve Bannon ártatlannak vallja magát a kongresszus megsértésének vádjában – derül ki a szövetségi bíróság szerdán közzétett értesítőjéből, írja a CNN.

A volt amerikai elnök egykori tanácsadója ellen azért emeltek vádat, mert nem volt hajlandó együttműködni a Capitolium január 6-i ostromát kivizsgáló képviselőházi bizottsággal. Bannon hétfőn önként feladta magát az FBI washingtoni kirendeltségén. Nem vették őrizetbe, óvadék nélkül szabadon bocsátották. A tervek szerint Bannonnak csütörtökön kell először megjelennie Carl Nichols kerületi bíró előtt. Bannon beleegyezett a bíró által támasztott feltételekbe: heti rendszerességgel bejelentkezik a bírósági tisztviselőknél, átadja útlevelét, minden, a körzeten kívüli utazásáról értesíti a bíróságot, és jóváhagyást kér, ha el akarja hagyni az Egyesült Államokat.

A kongresszus megsértését egyébként egy évig terjedő börtönnel vagy 100 ezer dolláros bírsággal is büntethetik az amerikai törvények.

A 67 éves Bannon az elnöki előjogok elvére hivatkozva nem tett eleget a vizsgálóbizottság idézésnek. A bizottság előtt dokumentumokat kellett volna bemutatnia, valamint tanúvallomást is kellett volna tennie a január 6-án történtekkel kapcsolatban. A bizottság azt akarja kideríteni, hogy Bannon tudta-e előre, hogy mi fog történi Trump washingtoni gyűlése után.

Az amerikai törvényhozás épületét, a Capitoliumot azután ostromolták meg január 6-án Donald Trump hívei, hogy a volt elnök hónapokon át bizonyítékok bemutatása nélkül hangoztatta: elcsalták az elnökválasztást. Trump a washingtoni gyűlésén a választás végeredményének kihirdetésére készülő törvényhozás ellen hergelte a követőit, akik aztán be is törtek az épületbe. Az ostromban többen életüket vesztették, egy tüntetőt a Capitolium épületén belül lőtt le a capitoliumi rendőrség egyik tagja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!