Hiába kérte Trump, hogy ne adják ki a Capitolium ostromával kapcsolatos iratokat

2021. október 8. – 23:25

Hiába kérte Trump, hogy ne adják ki a Capitolium ostromával kapcsolatos iratokat
Fotó: Chip Somodevilla / Getty Images via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Fehér Ház pénteken hivatalosan is elutasította Donald Trump azon kérelmét, hogy ne adják ki a kongresszusnak a 2021. január 6-i Capitolium elleni ostrommal kapcsolatos iratokat, írja a Reuters.

A képviselőház bizottsága jelezte a Trump hivatali ideje alatt keletkezett iratokat is őrző Nemzeti Levéltár felé, hogy megvizsgálnák a zavargásokra vonatkozó dokumentumokat. Erre Joe Biden elnök megadta az engedélyt, közölte Jen Psaki sajtószóvivő.

Trump támogatói 2020. január 6-án megrohamozták a Capitoliumot, hogy megakadályozzák a demokrata Joe Biden elnökválasztási győzelmének hitelesítését. Jelenleg több mint 600 ember ellen folyik büntetőjogi eljárás az ostromban játszott szerepük miatt.

A vizsgálóbizottság büntetőjogi eljárást helyezett kilátásba Steve Bannon-nal, Trump volt főtanácsadójával szemben is, amiért nem hajlandó együttműködni a vizsgálatban.

„Nem engedjük meg egyetlen tanúnak sem, hogy semmibe vegye a törvény elé idézését, vagy húzza az időt”

– mondták a bizottságot vezető képviselők, miután Bannon csütörtökön közölte velük, hogy nem fog eleget tenni a szeptemberben kapott idézésnek. Bannon ügyvédje, Robert Costello pedig a bizottságnak küldött levelében azt írta, hogy ügyfele azért nem hajlandó megjelenni, mert szerinte Trump az úgynevezett elnöki kiváltságra hivatkozva megakadályozhatja, hogy neki vallomást kelljen tennie.

Az elnöki kiváltságnak hívott íratlan szabály lehetővé teszi, hogy az elnökök kikérhessék legfőbb tanácsadóik véleményét anélkül, hogy azok tartalma a törvényhozók tudomására juthasson. Jogi szakértők szerint viszont Trump, mint volt elnök, nem hivatkozhat jogszerűen az elnöki kiváltságra, így nem akadályozhatja a különbizottság által kiadott idézéseket sem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!