Mérgező vulkáni gázok miatt karantént rendeltek el a Kanári-szigetek egy részén

2021. december 13. – 15:52

Másolás

Vágólapra másolva

50 év után tört ki a spanyolországi La Palma szigetén a Cumbre Vieja vulkán, ami hatalmas pusztítást végzett a környéken, és még most megnehezíti a helyiek életét. A Local írja, hogy hétfőn 30 ezer embernek rendeltek el karantént a vulkánban keletkező mérgező gázok miatt.

A Cumbre Vieja az elmúlt időszakban nem volt annyira aktív, azonban nemrég ismét beindult a működése, hamuval és porral belepve a környéket. A mérgező gázok miatt a szigeten karantént rendeltek el, mert túl magas lett a levegőben a kén-dioxid szintje. Ez a teljes szigetcsoport lakosságának több mint a harmadát érinti.

A Cumbre Vieja vulkán füstölgő krátere 2021. december 13-án – Fotó: Borja Suarez / Reuters
A Cumbre Vieja vulkán füstölgő krátere 2021. december 13-án – Fotó: Borja Suarez / Reuters

A helyi önkormányzat azt kérte a lakosoktól, hogy zárjanak be minden ajtót, reteszt vagy ablakot, és ne engedjenek be kintről levegőt az otthonukba. Lehetőleg a legbelső szobában próbálják átvészelni ezt az időszakot, és ragasszák le azokat a kis lyukakat is, ahol esetleg beszökhet a mérgező levegő kintről, illetve a legkondikat is kapcsolják ki. Továbbá azt is kérik, hogy senki se próbáljon elbújni a kocsijában, mert az nem jelent elég biztonságot, hanem keressen helyette egy zárt épületet, és ott húzza meg magát.

A vulkán szeptember 19-i kitörése óta 7000 embert evakuáltak a környékről, és ugyan senki nem halt meg a természeti katasztrófában, legalább 2800 épületet megrongált a kitörő láva.