Beszakadt a vulkán krátere, sűrűn ömlik a láva La Palmán

2021. október 04. – 11:50

Másolás

Vágólapra másolva

Hatalmas robbanások közepette beszakadt a Cumbre Vieja vulkán északi krátere és folyamatosan ömlik a sűrű láva a spanyolországi La Palma szigetén, ennek ellenére a hatóságok nem terveznek újabb kitelepítést – írja a Reuters.

Angelo Victor Torres, a kanári-szigeteki autonóm tartomány kormányának vezetője azt mondta, hogy a levegő minősége miatt kellett bevezetni korlátozásokat, de több embernek már nem kell elhagynia az otthonát.

Hozzátette, hogy bár még nem lehet megállapítani, valójában mekkora pusztítást okozott a vulkán, a regionális kormány 300 házat tervez vásárolni a természeti csapás otthon nélkül maradt károsultjainak. „Amíg a láva ilyen mennyiségben ömlik a vulkánból, a kár várhatóan még nagyobb lesz” – mondta.

Fotó: Juan Medina / Reuters
Fotó: Juan Medina / ReutersA Cumbre Vieja vulkán szeptember 19-én tört ki a Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén, eddig körülbelül ezer épületet rombolt le a láva és mintegy hatezer embert kellett kitelepíteni, többségüket a 83 ezres lakosságú sziget két központi városából, El Pasóból és Los Llanos de Aridanéból.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass