Beszakadt a vulkán krátere, sűrűn ömlik a láva La Palmán

2021. október 4. – 11:50

Másolás

Vágólapra másolva

Hatalmas robbanások közepette beszakadt a Cumbre Vieja vulkán északi krátere és folyamatosan ömlik a sűrű láva a spanyolországi La Palma szigetén, ennek ellenére a hatóságok nem terveznek újabb kitelepítést – írja a Reuters.

Angelo Victor Torres, a kanári-szigeteki autonóm tartomány kormányának vezetője azt mondta, hogy a levegő minősége miatt kellett bevezetni korlátozásokat, de több embernek már nem kell elhagynia az otthonát.

Hozzátette, hogy bár még nem lehet megállapítani, valójában mekkora pusztítást okozott a vulkán, a regionális kormány 300 házat tervez vásárolni a természeti csapás otthon nélkül maradt károsultjainak. „Amíg a láva ilyen mennyiségben ömlik a vulkánból, a kár várhatóan még nagyobb lesz” – mondta.

Fotó: Juan Medina / Reuters
Fotó: Juan Medina / Reuters



A Cumbre Vieja vulkán szeptember 19-én tört ki a Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén, eddig körülbelül ezer épületet rombolt le a láva és mintegy hatezer embert kellett kitelepíteni, többségüket a 83 ezres lakosságú sziget két központi városából, El Pasóból és Los Llanos de Aridanéból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!