Bűnösnek találták az esküdtek Jussie Smollett amerikai színészt, aki önmaga ellen szervezett homofób támadást

2021. december 10. – 08:04

Bűnösnek találták az esküdtek Jussie Smollett amerikai színészt, aki önmaga ellen szervezett homofób támadást
Jussie Smollett elhagyja a bíróság épületét – Fotó: Jacek Boczarski / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A hatóságok félrevezetése akár börtönbüntetést is érhet, erről a következő fázisban dönt a bíróság.

Jussie Smollett amerikai színész esete túlzás nélkül hetek óta lázban tartja az angolszász sajtót. Az eseményekről a Daily Mailben olvashat egy mindenre kiterjedő és fotókkal gazdagon illusztrált beszámolót, mi pedig itt írtunk korábban az ügyről.

Az ügy röviden arról szól, hogy a meleg, fekete színész karrierje hanyatlóban volt, ő pedig azzal próbálta izgalmasabbnak mutatni magát, hogy felkérte két statiszta kollégáját: válogatott szidalmak közepette támadják meg, hogy az eset egy rasszista, homofób gyűlölet-bűncselekménynek tűnjön.

Végül is nem annyira ritka az a karrierív, hogy egy színész átnyergel a rendezésre, de ezért a rendezésért most nem szakmai díjakat, hanem jó eséllyel börtönt vagy legalábbis felfüggesztett börtönt fog kapni, mert miután ötféle bűncselekménnyel is megvádolták, csütörtökön a chicagói bíróság esküdtszéke bűnösnek találta abban, hogy megrendezett egy fals gyűlöletbűncselekményt saját maga ellen.

A büntetés mértéke még kérdéses

Azt ilyenkor még nem lehet tudni, hogy mi lesz a penitencia, az esküdtek kimondták, hogy bűnös, majd jön egy újabb fázis, amikor a bíróság kiszabja a büntetés mértékét, amely felfüggesztett vagy akár letöltendő szabadságvesztés is lehet. Az amerikai törvények szerint ezek a bűncselekmények (így a hatóságok félrevezetése) vádpontonként legfeljebb három év börtönnel sújthatók.

Mint az MTI írja a CNN-re hivatkozva, az Empire című sorozat 39 éves sztárja a saját karrierje előrelendítése céljával rendezte meg a történteket és hazudott a rendőrségnek.

Parádésnak nem mondható rendezői munka

Azt nem lehet mondani, hogy a „rendező úr” ne készült volna az eseményekre, de mégis vannak azok a rendezések, amelyek után az internet népe többtucatnyi rendezői hibát, logikátlanságot lel meg. Itt is ez történt.

2019. január 22-én a színész először kapott egy fenyegető levelet (vélhetően ezt is ő maga küldte), majd január 29-én már jött is a beígért támadás. Smollett azt állította, hogy támadói hurkot dobtak a nyakára és vegyszereket öntöttek rá, miközben rasszista és homofób kifejezésekkel becsmérelték, illetve Donald Trump korábbi elnököt támogató kijelentéseket tettek. A rendőrök nagy erőkkel nézték át a különböző videófelvételeket.

Jussie Smollett közben azonnal megkezdte a gyümölcsök learatását, vagyis az új helyzet kihasználását, turnézott az esettel, néhány nappal később már érzelmes beszédeket mondott a helytállásról és arról, hogy őt nem lehet megfélemlíteni.

Megvannak a tesók

Február 13-án aztán már el is fogták az elkövetőket, Abimbola és Olabinjo Osundairo nigériai származású testvérpárt, akik azonban a tanúvallomásukban azt állították: Smollett 3500 dollárt adott nekik, hogy vegyenek részt a színlelt bűncselekményben, illetve utasításokat is adott arra nézve, miként támadják meg őt.

Abimbola és Olabinjo Osundairo ügyvédjükkel érkeznek egy tárgyalásra Chicagoban 2020 februárjában – Fotó: Nuccio DiNuzzo / Getty Images / AFP
Abimbola és Olabinjo Osundairo ügyvédjükkel érkeznek egy tárgyalásra Chicagoban 2020 februárjában – Fotó: Nuccio DiNuzzo / Getty Images / AFP

Hamarosan mókás részletek is kiderültek, a csapat együtt dolgozott egy forgatáson, a testvérek statiszták voltak, de előzetesen például ruhapróbát is tartottak, sőt, még az is kiderült, hogy a nigériai páros nem volt az a klasszikus homofób merénylő, egyikük részt vett például a helyi Pride felvonuláson, és korábban egy melegbárban dolgozott.

Smollett még bepróbálkozott egy mentési kísérlettel, azt állította, hogy tényleg együtt dolgoztak, és ott gyűlölhették meg őt a kollégái, de kevesebb mint egy hónappal a támadás után a színészt már meg is vádolták.

Aljas tett

Az esküdtek most a hat vádpontból ötben, közöttük az említett „hatóság félrevezetésében” is bűnösnek találták. Dan Webb ügyész az elmarasztaló ítéletet követően újságíróknak nyilatkozva nevetségesnek nevezte Smollett beszámolóját a történtekről.

Nenye Uche, Smollett védelmének vezető jogásza ellenben kijelentette, hogy védence ártatlan, és bízik abban, hogy a fellebbezés során sikerül elérni egy felmentő ítéletet.

Smollett tette a közvetlen személyes előnyszerzés mellett azért is váltott ki komoly visszhangot, mert az Egyesült Államokban elsősorban rendőri túlkapások miatt gyakran háborodik fel a közvélemény a feketéket ért megkülönböztetés, vagy agresszió miatt.

Legutóbb részletesen is írtunk egy tragikus végű esetről. Ezt a szunnyadó vulkánt fals, önző célokból feléleszteni különösen felelőtlen lépés, ami nemcsak a rendőri erők indokolatlan lekötése, de az állampolgárok ellentéteinek felpiszkálása miatt is káros, de más esetek valódi áldozataival szemben is méltánytalanság.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!