Nincs joga rá, de megvétózná a külügyminiszter-jelöltet a cseh elnök, mert csak alapfokú diplomája van

2021. december 10. – 19:51

Másolás

Vágólapra másolva

Nem hajlandó Miloš Zeman cseh elnök kinevezni az új prágai kormány külügyminiszter-jelöltjét, írja az MTI. Jan Lipavský, a Kalózpárt jelöltje ugyanis

az államfő szerint „tartózkodóan viszonyul Izraelhez és a visegrádi négyekhez”, ráadásul csak alapfokú egyetemi végzettsége van, mesterdiplomája nincs.

Lipavský vitatja az államfő kifogásait, ugyanis szerinte téved az, aki azt hiszi, ellenzi Csehország együttműködését a V4-ekkel és Izraellel – ráadásul a távozó Babiš-kormány belügyminiszterének, Jan Hamáčeknek (aki ideiglenesen a külügyet is irányította) még diplomája se volt, csak érettségije. Ennek ellenére Zeman a pénteken kiadott közleményében azt írta, a cseh alkotmány nem írja elő neki, hogy kötelezően elfogadjon minden elé terjesztett javaslatot.

Igaz, erről az alkotmány nem fogalmaz egyértelműen a ČTK hírügynökség jelentése szerint, ugyanis bár az elnök nevezné ki – a miniszterelnök javaslatára – a kormány tagjait, a szöveg nem említi az elnöki vétó lehetőségét. Ennek ellenére egyes cseh alkotmányjogászok szerint ez magától értetődő, mert az elnök nem „aláírógép” – mások szerint viszont az elnöknek kötelessége kinevezni a kormányfő jelöltjeit.

Az előtérben Petr Fiala kinevezett cseh miniszterelnök, a háttérben Miloš Zeman köztársasági elnök 2021. november 28-án – Fotó: Roman Vondrous / Pool / AFP
Az előtérben Petr Fiala kinevezett cseh miniszterelnök, a háttérben Miloš Zeman köztársasági elnök 2021. november 28-án – Fotó: Roman Vondrous / Pool / AFP

Hasonló kérdések az elnöki jogkörrel kapcsolatban felmerültek már Václav Havel és Václav Klaus államfői idején is, de korábban minden esetben kompromisszumos megoldások születtek.

Petr Fiala, az új kormány már kinevezett miniszterelnöke szerdán bejelentette, hogy ha Zeman nem nevezi ki a külügyminiszter-jelöltet, panasszal fordul az alkotmánybírósághoz, és arra kéri a testületet, tisztázza az államfő jogköreit. Csütörtökön Fiala arról írt Twitterén, hogy hétfőn találkozik is az államfővel, hogy megvitassák a kérdést, illetve hogy egyeztessenek az új kormány kinevezésének dátumáról.

A csehországi politikai helyzetről ebben a cikkünkben olvashat részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!