Átlátszó fal mögül nevezte ki a kormányfőt a koronavírusos cseh államfő

2021. november 28. – 12:47

Átlátszó fal mögül nevezte ki a kormányfőt a koronavírusos cseh államfő
Fotó: Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Milos Zeman cseh államfő vasárnap kormányfővé nevezte ki Petr Fialát, a Polgári Demokratikus Párt elnökét. Az 57 éves jobboldali politikus kormányfői kinevezését az érvényes járványügyi és higiéniai szabályok betartása mellett tartották a közép-csehországi Lányban, ahol minden résztvevő FFP3-as maszkot viselt, írja az MTI.

Zeman koronavírustesztje csütörtökön pozitív lett, ezért újra kórházba is szállították, pedig csak aznap délelőtti hír volt, hogy délelőtt elhagyta a kórházat, ahol október 10-től kezelték. Pavel Pafko, az elnök egészségére felügyelő orvosi konzílium tagjának korábbi nyilatkozata szerint Milos Zemannak májzsugorodása van.

Petr Fialát az eredeti terv szerint pénteken nevezte volna ki, de a programot a pozitív teszt miatt elhalasztották. Zemannak kéthetes karanténba kellett vonulnia. A kinevezést emiatt az új, vasárnapi időpontban úgy kellett megoldani, hogy az államfő és az általa kinevezett kormányfő közvetlenül nem találkozhatott. Zeman a kinevezés idején átlátszó fallal volt elszigetelve Petr Fialától és a hivatalos ceremónia többi résztvevőjétől. A két politikus között így biztosítva volt a vizuális kapcsolat és beszélni is tudtak egymással.

Petr Fiala azonnal letette az alkotmány által előírt hivatalos esküt.

Milos Zeman kijelentette, hogy hétfőtől kezdve december 13-ig külön-külön találkozni akar a miniszterjelöltekkel, és az után megnyílik az út az új kormány megalakulásához. Korábban az elnöke azt közölte, hogy a 17 miniszterjelölt közül 1 ellen vannak kifogásai. Nevet nem mondott, de a sajtó szerint Jan Lipavsky kalózpárti külügyminiszter-jelöltről van szó. Ezt hivatalosan nem cáfolták, de nem is tagadták. Petr Fiala azt mondta, hogy már tájékoztatta az elnököt a jelöltekről, és elismételte, hogy kiáll miniszterjelöltjei mellett.

Petr Fiala kinevezésével Csehországnak néhány hétig két kormányfője lesz: Andrej Babis, az ügyvezető, Petr Fiala pedig a kinevezett miniszterelnök. Az alkotmány szerint a tényleges hatalom az új kormány hivatalos kinevezéséig az ügyvezető kormány kezében van. Petr Fiala azt nyilatkozta, hogy kormánya december közepén szeretné átvenni az ország irányítását.

Fiala az új ötpárti cseh kormánykoalíció közös kormányfőjelöltje volt. Ezt a koalíciót az októberi csehországi képviselőházi választásokat megnyerő Spolu hármas szövetség és a vele közösen kormányt alakító kétpárti PirSTAN szövetség alkotja. Az öt párt már aláírta a koalíciós szerződést.

Petr Fiala 1964. szeptember elsején született a dél-morvaországi Brünnben (Brno). Politológusként a brünni Masaryk Egyetem professzora, 2004 és 2011 között az egyetem rektora volt. Parlamenti képviselői mandátumát 2013-ban szerezte, 2014-ben megválasztották a Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnökévé. Petr Necas kormányában 2012-2013-ban oktatásügyi miniszterként dolgozott, 2017 és 2021 között a képviselőház alelnöke volt. Nős, három gyereke van.

A csehországi politikai helyzetről ebben a cikkünkben olvashat részletesen.