Milos Zemant újra kórházba vitték, a cseh államfő koronavírusos, az új kormányfő kinevezése pénteken elmarad

2021. november 25. – 20:51

Másolás

Vágólapra másolva

Pozitív lett a koronavirustesztje Milos Zemannak, ezért a cseh államfőt csütörtökön este újra a prágai Központi Katonai Kórházba szállították, írja az MTI. Az államfő kezelésének idejére munkaprogramját lemondták. Petr Fiala, a Polgári Demokratikus Párt elnökének kinevezése kormányfővé ezért pénteken elmarad.

Mai hír volt, hogy Milos Zeman délelőtt hagyta el a kórházat, ahol október 10-től kezelték. Betegségének diagnózisát hivatalosan nem közölték. Pavel Pafko, az elnök egészségére felügyelő orvosi konzílium tagjának nyilatkozata szerint Milos Zemannak májzsugorodása van. A cseh államfő a prágai kórházat saját kérésére hagyta el – közölte az intézet.

Zemant Prágából egy mentőautó a lány-i kastélyba szállította, amely a cseh elnökök vidéki rezidenciája. A kórház, közlése szerint, azt javasolta az elnöknek, hogy továbbra is szakorvosi intézetben kezeltesse magát. De tekintettel Zeman egészségének jelentős javulására, tiszteletben tartja, ha az elnök úgy dönt, hogy ezután otthonában ápolják.

Zeman azt választotta, hogy Lányban a Senior Home Group nevű magántársaság gondjaira bízza magát. Mindazonáltal a katonai kórház ezután is „elvégzi az elnök rendszeres orvosi ellenőrzéseit” – tették hozzá a közleményben.

Korábbi bejelentések szerint úgy volt, az elnök pénteken Lányban kormányfővé nevezi ki Petr Fialát, a Polgári Demokratikus Párt elnökét, az októberi választásokon győztes hárompárti Spolu koalíció és a harmadik helyen végzett PirSTAN koalíció közös kormányfőjelöltjét.

Milos Zeman a tervek szerint, melyekről Vratislav Mynár, az elnöki iroda vezetője délután adott tájékoztatást, Petr Fiala pénteki kormányfővé való kinevezését követően, hétfőtől kezdve egyenként találkozott volna a miniszterjelöltekkel, ami mintegy két hetet vett volna igénybe. Ezt egy újabb Zeman-Fiala találkozó követte volna. Részleteket Milos Zeman állapotáról kórházba szállítása után nem hoztak nyilvánosságra. A prágai elektronikus média első kommentárjai szerint minden jel arra vall, hogy a csehországi kormányalakítás elhúzódására lehet számítani.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!