Joe Biden: A demokráciának bajnokokra van szüksége

2021. december 9. – 20:41

Joe Biden: A demokráciának bajnokokra van szüksége
Joe Biden beszél az online csúcstalálkozó résztvevőinek – Fotó: Chip Somodevilla/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

„A demokráciát, az egyetemes emberi jogokat és a világot érintő tartós és riasztó kihívásokkal szemben a demokráciának bajnokokra van szüksége” – ezt Joe Biden mondta csütörtökön a demokráciáról szóló csúcstalálkozó megnyitásakor, amiről a CNN számolt be.

Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke, több, mint 100 ország részvételével nyitotta meg a virtuális csúcstalálkozót a Fehér Házban. A találkozó oka, hogy Biden szerint a 21. században két fajta ideológia áll egymással szemben: a demokráciáké és az autokráciáké. Az elnök szerint az autokráciák vezetői tévesen azzal indokolják elnyomó intézkedéseiket, hogy azokkal lehet szembeszállni a mai kor kihívásaival. Az USA-nak azonban felelőssége van a demokrácia győzelmében,az amerikai elnök ezért azt szeretné, ha a korrupció elleni küzdelem és az emberi jogok előmozdítása minden államnak elsődleges célja lenne.

„Az amerikai demokrácia fenntartása folyamatos küzdelem azért, hogy megfeleljünk legmagasabb eszményeinknek, hogy felszámoljuk megosztottságunkat, és újra elkötelezzük magunkat nemzetünk alapgondolata mellett, amelyet a Függetlenségi Nyilatkozatunkban lefektettünk” – mondta az elnök a csúcs résztvevőinek.

Biden bejelentette az Elnöki Kezdeményezés a Demokratikus Megújulásért nevű szervezet létrehozását. 424,4 millió dollárt (kb. 137 milliárd forintot) fognak fordítani a szabad és független média, a korrupció elleni küzdelem, a demokratikus reformok támogatására, a demokráciát segítő technológiák fejlesztésére, a szabad és tisztességes választások és politikai folyamatok védelmére.

Az elnök úgy gondolja, hogy a demokrácia nem magától működik, annak fejlesztésén folyamatosan dolgozni kell. Mindenkinek ki kell állnia a sajtószabadságért, a szólásszabadságért, az alapvető emberi jogokért.

A Telex is beszámolt róla, hogy az Európai Unióból egyedül Magyarország nem kapott meghívást a találkozóra. Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője korábban azt mondta: egy ország meghívása a rendezvényre nem azt jelenti, hogy Washington feltétlenül elismeréssel tekint az adott állam demokráciához történő hozzáállására, ahogyan a meghívás elmaradása egy-egy esetben szintén nem jelenti automatikusan ennek az ellenkezőjét. „Mindössze arra törekedtünk, hogy a megbeszéléseken sokféle nézet hangot kapjon” – írta az MTI.

Uzra Zeya, az amerikai külügyminisztérium polgári biztonságért, demokráciáért és emberi jogokért felelős államtitkára ugyanakkor korábban a Népszava kérdésére úgy nyilatkozott: Amerika csak olyan országokat hívott meg a csúcsra, amelyek magasra teszik a lécet maguk és mások számára a demokratikus értékek, politikák és intézmények megújítása terén.

Magyarország olyan államokkal együtt nem kapott meghívást, mint Kína, Törökország vagy Oroszország. Közben olyan nem kifejezetten demokratikus országok vezetői is részt vesznek rajta mint Pakisztán vagy Irán.

Magyarország nem járult hozzá, hogy az Európai Unió közösen is részt vegyen a csúcstalálkozón. Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter erről azt mondta: Magyarországnak nincsenek olyan súlyos problémái a demokráciával, mint Amerikának.

Arról, hogy mi lehet a találkozó valódi célja, és miért nem lehet csúcsnak sem nevezni, itt írtunk részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!