Megfelezték Mianmar volt államfőjének és Nobel-békedíjas államtanácsosának börtönbüntetését

2021. december 7. – 06:01

Másolás

Vágólapra másolva

Részleges kegyelemben részesítette Aung Szan Szú Kji egykori államtanácsost és Vin Mjint korábbi államfőt az országot irányító katonai junta vezetője: négyről két évre csökkentette börtönbüntetésüket, írja az MTI.

Tüntetés Rangunban az ítélet kihirdetése után – Fotó: Reuters
Tüntetés Rangunban az ítélet kihirdetése után – Fotó: Reuters

Mindketten házi őrizetben maradnak. Aung Szan Szú Kjit és Vin Mjint is négy év börtönre ítélte hétfőn a bíróság arra hivatkozva, hogy a 2020-as választási kampányban uszítottak, és megszegték a koronavírus-járvány miatti előírásokat. A tárgyalást zárt ajtók mögött, a nyilvánosság teljes kizárásával tartották.

A 76 éves, az országot a februári puccsig államtanácsosként irányító, Nobel-békedíjas politikusnak emellett még tucatnyi büntetőperrel kell szembenéznie, melyekben akár száz év börtönt is kiszabhatnak rá.

A hadsereg februárban vette át a hatalmat, és Aung Szan Szú Kji mellett az általa vezetett kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) párt számos politikusát letartóztatták. A hadsereg azzal indokolta a hatalomátvételt, hogy a kormány nem vette figyelembe a tavaly novemberi választással kapcsolatos panaszait. A választást toronymagasan az NLD nyerte.

A katonai puccs és Vin Mjin államfő őrizetbe vétele óta rendszeresek a tömegtüntetések Mianmarban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!