Négy év börtönre ítélték Aung Szan Szú Kjit a járványügyi előírások megszegése és közrend megzavarása miatt

2021. december 6. – 11:21

Másolás

Vágólapra másolva

Négy év börtönbüntetésre ítélte hétfőn egy mianmari különbíróság az ország volt vezetőjét, Aung Szan Szú Kjit, akit a koronavírus-járvány miatti előírások megszegésében és a közrend megzavarásában találtak vétkesnek – közölte a mianmari junta szóvivője, Zaw Min Tun. A februári puccsig az ország de facto vezetőjének számító 76 éves Nobel-békedíjas Aung ellen 12 ügyben emeltek vádat elmozdítása óta, egyebek között az export-import szabályok és államtitok megsértése, valamint korrupció miatt, és összesen akár több mint száz év börtönbüntetést is kaphat.

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa elítélte az egykori mianmari vezetőre kiszabott büntetést. „Politikailag motivált kirakatpernek” nevezte a bírósági eljárást, és Szú Kji azonnali szabadon bocsátását követelte. Bachelet közleményében kitért arra is, hogy a puccs óta a hadsereg több mint tízezer embert vett őrizetbe, és legalább 175 olyanról tudnak, aki a rossz bánásmód, illetve a kínzások következtében életét vesztette. A főbiztos követelte, hogy bocsássanak szabadon mindenkit, akit törvénytelenül vettek őrizetbe a mianmari hatóságok.

Közben a hét végén újabb tüntetéseket tartottak az ország legnagyobb városában, Rangunban, ahol a hadsereg hatalomátvétele ellen békésen tiltakozó emberek közé katonai teherautó hajtott, szemtanúk és a megmozdulás szervezői szerint három ember halálra gázolva.

„A junta célja egyértelmű: a lehető legnagyobb félelmet és pánikot akarja kelteni, és a legsúlyosabb fájdalmat, traumát és szenvedést akarja okozni, tekintet nélkül az áldozatokra. Azt üzeni, hogy bárkit, bármikor meg lehet ölni, őrizetbe venni, megverni vagy megsebesíteni pusztán azért, mert rosszkor volt rossz helyen” – közölte az ellenzéki árnyékkormány.

Ramanatan Balakrisnan, az ENSZ mianmari koordinátora közleményben a felelősök megbüntetését sürgette, az Egyesült Államok ranguni nagykövetsége szintén elítélte a történteket, az Amnesty International emberi jogvédő szervezet pedig hamisnak nevezte a vádakat, szerintük ez a „legutóbbi példája annak, hogy a katonaság célja ellenzék felszámolása és a szabadságjogok elfojtása Mianmarban” – írja a BBC.

A hadsereg februárban vette át a hatalmat, és Aung mellett az általa vezetett kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) párt számos politikusát letartóztatták, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí azóta is házi őrizetben van.

A hadsereg azzal indokolta a hatalomátvételt, hogy a kormány nem vette figyelembe a tavaly novemberi választással kapcsolatos panaszait. A választást toronymagasan az NLD nyerte. A mianmari katonai rezsim a február elsejei hatalomátvétel óta már több mint ötszáz civilt ölt meg, köztük sok diákot is.

A katonai puccs és Vin Mjin államfő őrizetbe vétele óta rendszeresek a tömegtüntetések Mianmarban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!