Emberi hajból készít ruhát egy Amszterdamban élő magyar tervező

2021. december 7. – 14:06

Másolás

Vágólapra másolva

A feje tetejére akarja állítani a ruhaipart, ezért szokatlan alapanyaggal száll be a fenntartható divatért folytatott küzdelembe az Amszterdamban élő Kollár Zsófia – írja az Euronews zöld rovata. „Európában 72 millió kilónyi hajszemét gyűlik össze, a levágott haj nagy része a kukában és a csatornákban végzi, ez adta az ötletet” – mondta a tervező új márkája, a Human Material Loop megalapításáról. Kollár szerint csak elsőre megdöbbentő alapanyag a haj, szerinte ugyanolyan, mint hogy a gyapjúhoz állatok szőrét használják fel.

„Az állatszőrt kémiai kezelés alá kell vetni, hogy eltávolítsák róla a vért és az ürüléket, amely aztán a vizeinkbe is bekerül, az emberi haj viszont nem igényel semmilyen előkészítést, nagyjából »ready to go«️” – magyarázta Kollár.

A tervező az Instagram-oldalán több részletet is megoszt arról, hogy miért fenntartható az emberi hajból készült ruházat, és egy prototípus kötött pulóvert is bemutat, amely szintén hajból van.

Mostanra megingathatatlan tény, hogy az emberiség tevékenysége miatt alakul át a bolygó klímája, és ez nagyjából minden élőlényre kihat. A Meteorológiai Világszervezet (WMO) nemrég közzétett jelentése szerint valószínűleg a 2015 és 2021 közötti hét év lesz a feljegyzések kezdete óta mért legmelegebb hét év a Földön, és a WWF szerint is versenyt futunk az idővel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!