Vizsgálják a brazil elnököt, aki szerint a vakcinák növelik az AIDS esélyét

2021. december 4. – 08:00

Vizsgálják a brazil elnököt, aki szerint a vakcinák növelik az AIDS esélyét
Jair Bolsonaro brazil elnök Fotó: Mateus Bonomi / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az oltásokkal kapcsolatban sokféle téveszme kering, Jair Bolsonaro októberben szintet ugrott.

A brazil legfelsőbb bíróság egyik bírája vizsgálatot rendelt el pénteken Jair Bolsonaro brazil elnök ellen egy szenátusi vizsgálóbizottság kérésére. Az államfő ugyanis egy októberi nyilvános szereplésében azt mondta: a koronavírus elleni vakcinák növelhetik az AIDS vírusával való megfertőződés veszélyét.

Az MTI ezzel kapcsolatban idézi az ENSZ AIDS elleni világprogramjának rövid statementjét:

  • A HIV vírus okozza az AIDS-betegséget.
  • A gyógyszerfelügyeletek által jóváhagyott, koronavírus elleni vakcinák a legtöbb ember számára biztonságosak, köztük a HIV-fertőzötteknek is.

A brazil elnök szavainak az lehetett az alapja, hogy korábban arról valóban megjelent egy dél-afrikai közlemény, hogy az orosz Szputnyik vakcinák engedélyezése az AIDS-fertőzések magas száma miatt van még folyamatban – itt a Reuters cikke olvasható. Az oltásokkal kapcsolatos tévhitek igen változatosak, vannak közöttük olyanok, amelyek megvitathatóak (túl gyorsan fejlesztették ki, nem ismerjük a hosszabb távú hatásokat és hasonlók), és vannak közöttük olyanok, amelyek azért tényleg nem vehetők komolyan (valakik meg akarnak figyelni minket és mikrochipet ültetnek be, a vakcina gyilkol, meg akarnak mérgezni minket).

A világ távolabbi pontjain további változatos félelmek ismertek. Nemrég a bolgár választások kapcsán a bolgár – észak-macedón konfliktusokról írtam, és akkor mesélte egy bolgár beszélgetőpartnerem, hogy amikor Bulgária vakcinákat adományozott a szomszédjának, egyes észak-macedónok fanyalogva és tartással fogadták az ajándékot, mert attól fétekl, hogy az ajándékozó át akarja őket programozni, vagyis el akarja őket „bolgárosítani”.

Mindenképpen a sorba kívánkozik a brazil eset is, Jair Bolsonaro elnök szeret hadakozni a tudománnyal, az oltás előtt például a globális felmelegedés volt az ellenfele. Októberben egy olyan élő adásban morfondírozott az oltás AIDS-es hatásáról, amit a közösségi média több platformja is közvetített. A Facebook és a YouTube utána ideiglenesen le is tiltotta Bolsonarót. Ő azzal védekezett, hogy nem állított semmit, csak egy újságcikkből idézett.

Az elnököt már számos bírálat érte amiatt, hogy nem megfelelően irányítja a járványkezelést. Ő maga sem volt hajlandó beoltatni magát a koronavírus ellen.

A szenátusi vizsgálóbizottság szerint Bolsonaro kilenc rendbeli bűncselekményt követett el a brazil járványkezelésben, köztük emberiesség elleni bűncselekményt is.

A nyomozást Alexandre de Moraes bíró rendelte el. A szenátusi vizsgálóbizottság átadta a Bolsonaro ellen összeállított jelentését Augusto Aras legfőbb ügyésznek, de a hírügynökségek szerint kicsi az esélye annak, hogy Aras olyan büntetőeljárást folytat le az elnök ellen, amely fenyegetné a pozícióját, mert őt éppen Bolsonaro nevezte ki. A vizsgálat elrendelése Moraes főbíró által annyit jelent, hogy szigorúan tudja ellenőrizni a főügyész munkáját az ügyben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!