Merkel drámai járványhelyzetről beszélt utolsó kancellári videóüzenetében

2021. december 4. – 13:07

Másolás

Vágólapra másolva

Angela Merkel leköszönő német kancellár utolsó heti, még kancellárként tartott videóüzenetében arra szólította fel Németország lakóit, hogy vegyék komolyan a koronavírust, és oltassák be magukat.

„A negyedik hullám közepén vagyunk, a helyzet nagyon komoly, az ország egyes részeiben pedig drámainak nevezhető”

– figyelmeztetett Merkel szombati beszédében, amiben az is elhangzott, hogy minden oltás számít, az intenzív osztályok pedig túlterheltek, ami miatt több súlyos beteget kevésbé zsúfolt kórházakba kellett átszállítani. A halottak száma „szörnyen magas”, a „hátrahagyott családtagok és barátok pedig összezavarodottak, tanácstalanok és tehetetlenek” – tette hozzá. Merkel szerint a helyzet különös keserűségét az adja, hogy a halálesetek többsége az oltással elkerülhető lenne.

A távozó kancellár egyúttal megköszönte az emberek megfontoltságát és belátását, valamint azt, hogy saját maguk és polgártársaik védelmében betartják a koronavírus-járvány miatti óvintézkedéseket.

„Önök vannak többségben országunkban. Nap mint nap tanúbizonyságot tesznek a polgári lelkületről, amely olyan csodálatossá teszi országunkat, és amely nélkül egyetlen kancellár és egyetlen kormány sem érhet el semmit. A következő nehéz heteket csak közös erőfeszítéssel lehet átvészelni. Szívemből kívánom, hogy közösen sikerüljön” – mondta az MTI szerint.

Merkel a következő héten távozik tisztségéből. Helyét Olaf Scholz veszi át, aki a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), a Zöldek és a Szabad Demokrata Párt (FDP) szövetségét fogja vezetni.

A 16 év után leköszönő Angel Merkel hagyományos búcsúünnepségét már csütörtökön megtartották, ott egy katonazenekar játszotta el a kancellár által kért dalokat, köztük egy punknótát is.

Merkel 16 évét ebben a cikkünkben mutattuk be részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!