Véres betétekről, tamponokról és fehérneműkről küldenek képet lengyel nők a minisztériumnak

2021. december 3. – 20:16

Másolás

Vágólapra másolva

Lengyelország egy olyan központi nyilvántartás bevezetését tervezi, amellyel arra köteleznék az orvosokat, hogy minden egyes terhességet és minden egyes vetélést jelentsenek a kormánynak – írja a Guardian.

A javasolt nyilvántartás 2022 januárjában lépne hatályba, épp egy évvel azután, hogy Lengyelország a hatalmas tüntetések ellenére is bevezette az abortusz szinte teljes tilalmát.

Nőjogi aktivisták szerint a nyilvántartás azt a célt szolgálhatja, hogy jogi úton lehessen vegzálni azokat a nőket, akik az abortusz tilalom ellenére saját maguknak próbálják meg megszakítani a terhességüket. A minisztérium ugyanakkor határozottan tagadta, hogy a projekt egy központi terhességi nyilvántartás létrehozását jelentené. A hivatalos álláspont szerint a változtatások csupán egy széles körű digitalizációs projekt részét képezik, amely számos betegségre, többek között az allergiákra vonatkozó adatok tárolásának módját frissíti.

A terhességi nyilvántartás és az abortusztörvény ellen tiltakozók december 1-jén, Krakkóban – Fotó: OMAR MARQUES / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP
A terhességi nyilvántartás és az abortusztörvény ellen tiltakozók december 1-jén, Krakkóban – Fotó: OMAR MARQUES / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

A terv mindenesetre jelentős tiltakozást váltott ki, szerdán tüntettek Krakkóban és több más városban is. A közösségi médiában pedig egy „Szeretném udvariasan bejelenteni, hogy nem vagyok terhes” címmel indított kezdeményezés arra buzdította a lengyel nőket, hogy

küldjék el használt egészségügyi betéteik, tamponjaik és fehérneműik fotóit emailben a lengyel egészségügyi minisztériumnak.

A nyilvántartással kapcsolatos aggodalmakat tovább fokozza, hogy a lengyel kormány létrehozna egy „család- és demográfiai intézetet”, az erről szóló törvényjavaslat már át is ment egy szavazattal csütörtökön a lengyel parlament első olvasatán. Az intézet célja a javaslat szerint az lenne, hogy

  • nyomon kövesse a családpolitikát;
  • véleményezze a családpolitikával kapcsolatos jogszabályokat;
  • illetve hogy a házassággal összefüggésben világosítsa fel az állampolgárokat a „család társadalmi rendben betöltött létfontosságú szerepéről” és a „kulturális-társadalmi reprodukció” fontosságáról.

Az intézet a tervek szerint hozzáférhetne a polgárok személyes adataihoz, és a családjog területén ügyészi hatáskörrel rendelkezne. Ezt a hatáskört az aggodalmak szerint az ország szigorú abortusztörvényének érvényesítésére használnák fel. Aktivisták mellett a Lengyel Tudományos Akadémia demográfiai kutatókból álló bizottsága sem örül az intézmény hírének, az akadémikusok ugyanis attól tartanak, hogy nem tudományos, hanem politikai és propagandacélokat fog szolgálni.

Idén ősszel ismét országszerte tüntettek az abortuszt tiltó törvény ellen, miután egy 30 éves nő életét vélhetően a szabályozás miatt nem mentették meg a kórházban, miután 22 hetesen elfolyt a magzatvize.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!