Három év börtönt kapott a mexikói drogbáró, a Köpcös felesége

2021. november 30. – 22:28

Három év börtönt kapott a mexikói drogbáró, a Köpcös felesége
Emma Coronel Aispuro, a Köpcösként ismert Joaquin Guzman mexikói drogbáró felesége elhagyja a brooklyni szövetségi bíróság épületét a tárgyalás alatt, 2019. február 5-én – Fotó: Jeenah Moon / File Photo / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Három év börtönre ítélték Joaquin Guzmán, a Köpcös néven ismert, bebörtönzött mexikói drogbáró feleségét kedden az Egyesült Államokban, amiért segítette a mexikói Sinaloa drogkartell működését – írja az MTI. Az ügyészség négy év börtön és másfél millió dollár pénzbüntetés kiszabását követelte az ügyben eljáró Rudolph Contreras bírótól.

A 32 éves Emma Coronel Aispuro már júniusban elismerte bűnösségét a drogkereskedelemmel, pénzmosással és a kartell pénzügyi üzelmeivel kapcsolatos vádpontokban. A tárgyaláson bocsánatot kért, és közölte, hogy bánja cselekedeteit. „Itt állok önök előtt bocsánatért esedezve” – mondta.

„Míg a vádlott tevékenységének általános következményei jelentősnek mondhatók, addig tényleges szerepe minimális volt. A vádlott lényegében a férjét támogatta” – fejtette ki Anthony Nardozzi szövetségi ügyész, miután Emma Coronel Aispuro vádalkut kötött. Az ügyész hozzátette, hogy a virginiai Dulles nemzetközi repülőterén februárban letartóztatott Coronel az elfogását követően „hamar felelősséget vállalt bűncselekményeiért”.

A volt amerikai szépségkirálynő még tinédzserként ment feleségül Guzmánhoz, aki a Sinaloa kartellnek, Mexikó sokáig legnagyobb és legerőszakosabb kábítószer-kereskedő hálózatának volt a vezetője. Coronel az amerikai ügyészséggel kötött vádalku keretében elismerte, hogy 2014-et követően futárként működött közre a mexikói Altiplano fegyházban raboskodó férje és a Sinaloa kartell között. Guzmán ezt a kommunikációs csatornát felhasználva készítette elő 2015-ös szökését egy, a cellája zuhanyozófülkéje alatt ásott alagúton keresztül. 2016-ban tartóztatták le ismét Mexikóban, és rövid időn belül kiadták őt az Egyesült Államoknak, ahol kábítószer-kereskedelem, emberrablás, gyilkosság és más vádak miatt 2019-ben életfogytiglani börtönre ítélték.

Rájár a rúd mostanában a mexikói drogbárók feleségére: két héttel ezelőtt letartóztatták a Narkókirálynőt, azaz az El Mencho néven ismert Nemesio Oseguera Cervantes feleségét, Rosalinda González Valenciát is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!