Letartóztatták a mexikói „Narkókirálynőt”, El Mencho, a híres drogbáró feleségét

2021. november 16. – 22:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Letartóztatták Rosalinda González Valenciát, a Jalisco Új Nemzedék mexikói kartell vezetőjének feleségét – írja a Guardian.

A védelmi minisztérium keddi közleménye szerint González Valencia őrizetbevétele jelentős csapás az ország szervezett bűnözői köreire. A vád szerint a nő „bűnszervezet tiltott pénzügyi működtetésében” vett részt.

Valencia férje az El Mencho néven ismert egykori rendőr, aki a két legnagyobb hatalmú mexikói bűnbanda egyikének vezetője. A drogbáró valódi neve Nemesio Oseguera Cervantes, fejére pedig 2018-ban 10 millió dolláros vérdíjat tűztek ki az Egyesült Államokban. Oseguera azon kevés kartellvezérek egyike, akit még nem sikerült elcsípni.

A Jalisco kartell vitathatatlanul Mexikó legerősebb és legerőszakosabb kartellje. Az ő nevükhöz fűződik például az a 2015-ös eset, amikor rakétameghajtású gránáttal lelőttek egy mexikói katonai helikoptert, továbbá ők követték el tavaly azt a merényletet is, amelyben Mexikóváros rendőrfőnöke megsebesült és három másik ember meghalt. A banda emellett harcban áll a Sinaloa kartellel, amelyet korábban a 2019-ben életfogytiglanra ítélt, Köpcös (El Chapo) néven ismert Joaquín Guzman vezetett.

González Valenciát Mike Vigil, az amerikai kábítószer-ellenes hivatal korábbi nemzetközi műveleti vezetője nevezte el „Narkókirálynőnek”, miután a nő családja már régóta benne van a helyi drogbizniszben. Őt is letartóztatták már egyszer 2018-ban, de néhány nap múlva óvadék ellenében távozhatott.

„Nála van minden kulcs és információ, maximálisan élvezi El Mencho bizalmát, emellett ő felel a kartell pénzének tisztára mosásáért is” – mondta róla Vigil.

Jelenleg González Valencia mindkét, El Menchóval közös gyereke amerikai börtönben raboskodik. Lányuk pénzmosás miatt tölti büntetését, fiukat pedig kábítószer-kereskedelemmel vádolják, és a börtönben várja a tárgyalását. Vigil szerint mindezt figyelembe véve lehetséges, hogy édesanyjuk együttműködő lesz, és a gyerekei érdekében hajlandó lesz alkut kötni a hatóságokkal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!