A Köpcös felesége a bíróságon elismerte, hogy segített a drogkartell működtetésében és a szökésben is

2021. június 10. – 23:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az életfogytigalni börtönbüntetését töltő mexikói drogbáró, a Köpcös (El Chapo) néven ismert Joaquín Guzmán felesége bűnösnek vallotta magát egy washingtoni bíróságon egy sor vádpontban, köztük drogkereskedelemben és pénzmosásban, írja a BBC.

A 31 éves Emma Coronel Aispuro azt is beismerte, hogy segített Guzmánnak a hírhedt Sinaloa drogkartell működtetésében és a férfi 2015-ös szökésében is. A BBC szerint Coronel Aispurót akár életfogytiglani börtönre és 10 millió dolláros (kb. 2,8 milliárd forintos) pénzbüntetésre is ítélhetik.

Emma Coronel Aispuro 2019. február 11-én Washingtonban – Fotó: Spencer Platt / Getty Images North America / AFP
Emma Coronel Aispuro 2019. február 11-én Washingtonban – Fotó: Spencer Platt / Getty Images North America / AFP

Coronel mindössze 18 éves volt, amikor Guzmán 2007-ben elvette feleségül. Az ügyészek szerint a nő 2012 és 2014 között üzenetek továbbításával is fontos szerepet játszott az Egyesült Államokba érkező drogszállítmányok jelentős részét felügyelő Sinaloa kartellben. Az ügyészek azzal is vádolták Emma Coronel Aispurót, hogy a drogbáró 2016-os elfogása után újból elkezdte megszervezni Guzmán kiszabadítását.

A Köpcöst azonban 2017-ben kiadták az Egyesült Államoknak, ahol 2019-ben ítélték el. Felesége rendszeresen jelen volt a tárgyaláson. A 63 éves Köpcös a coloradói Florence-ben tölti életfogytiglani börtönbüntetését.

Emma Coronel Aispurót idén február végén vették őrizetbe egy amerikai reptéren.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!