Barabási Albert-László Székelyföldön: A legjobb barátaim, ismerőseim nem hajlandóak elfogadni a védőoltást

2021. november 22. – 18:14

Másolás

Vágólapra másolva

Romániában az egyik legalacsonyabb a koronavírus ellen beoltottak aránya az Európai Unióban, az országon belül pedig a túlnyomóan magyarlakta megyék sem jelentenek ez alól kivételt, sőt. A hivatalos adatok szerint Kovászna megyében az egyik legalacsonyabb az átoltottsági arány (28,5 százalék), de Hargitában (34,7 százalék) és Maros megyében (46 százalék) sem közelíti meg a magyarországi adatokat az oltottság.

Az alacsony székelyföldi számokon megdöbbent a Székelyhon beszámolója szerint a régióból származó Barabási Albert-László is: a világhírű hálózatkutató a hétvégén járt szülőföldjén, ahol arról beszélt, nemzeti érdek lenne beoltatnia magát minden székely magyarnak, „hogy megmaradjunk”.

„Büszkék lehetünk arra, hogy a székelyföldi régióban eleinte kevés fertőzött volt. Tavaly decemberben oda kellett figyelni egymásra, maszkot kellett hordani, így a legalacsonyabb fertőzöttségi adatokkal rendelkezett a régió. Most pedig, amikor van megoldás a problémára, ami működik, azt a legjobb barátaim, ismerőseim, az általam tisztelt emberek nem hajlandók elfogadni”

– mondta Barabási. A Northeastern Egyetem kutatója arról beszélt, hogy munkatársaikkal már a járvány berobbanása előtt látták, nagy baj lesz ebből a vírusból. A székelyek viszont szerinte még nem ismerték fel, mennyire fontos a védőoltás a járvány elleni küzdelemben:

„Úgy gondolom, elszalasztunk egy lehetőséget, hogy megállítsuk ezt a vírust a térségben. És ennek ára van: aki nem éli túl, annak a gyerekei, unokái nem születnek meg, és mi egy kis nemzet vagyunk itt, Székelyföldön.”

Barabási szerint a politikusoknak és az egyházi vezetőknek is példát kell mutatnia, és bíztatniuk kell támogatóikat, híveiket a védőoltás beadatására. Persze tudja, hogy nem tökéletes egyik vakcina sem, de csak úgy érhet véget a járvány, ha megfelelő immunitást szerez a lakosság. „Ehhez azonban elképzelhető, hogy a következő időszakban félévente oltáshoz kell folyamodnunk. Senki nem látja még a végét, még mi sem tudunk jósolni ebben a kérdésben” – mondta a kutató.

Még október végén írtunk arról, hogy brutális egészségügyi katasztrófa felé tart Románia az elszabadult járványhelyzet miatt, és az alacsony átoltottság miatt lehetetlen megállítani a koronavírus terjedését. A Transindex munkatársa erdélyi kórházakba látogatott el, hogy bemutassa a járvány negyedik hullámát Romániában – helyszíni riportját itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!