Megállapodott a hadsereg a civil vezetéssel, visszatérhet Szudán megpuccsolt miniszterelnöke

2021. november 21. – 14:00

Másolás

Vágólapra másolva

Visszahelyezik pozíciójába Szudán megpuccsolt miniszterelnökét, Abdalla Hamdokot, írja a BBC, az AFP-nek pedig Hamdok stábja is megerősítette, hogy a kormányfőt kiengedték a házi őrizetéből. Viszont továbbra is tömegek tüntetnek a szudáni főváros, Kartúm utcáin, amit könnygázzal oszlat fel a katonaság a hírügynökség jelentése szerint.

Ahogy arról beszámoltunk, október 25-én a szudáni hadsereg feloszlatta az országot két éve kormányzó katonai-civil tanácsot, és rendkívüli állapotot hirdettek ki. A katonai puccs miatt hetek óta tüntetnek az észak-afrikai országban, a demonstrációk elleni fellépésekben legalább 40 ember halt meg. A politikai felfordulás mellett gazdasági nehézségek is sújtják az országot: brutális az infláció, zavarok vannak az élelmiszer- és az üzemanyag-ellátásban is, ezekről itt írtunk részletesen.

Tüntetők Kartúm utcáin Szudán zászlajával és a megpuccsolt miniszterelnök portréjával november 17-én – Fotó: AFP
Tüntetők Kartúm utcáin Szudán zászlajával és a megpuccsolt miniszterelnök portréjával november 17-én – Fotó: AFP

Hetekig bizonytalan volt, hogyan alakul a letartóztatott polgári vezetés sorsa, azonban a civilek és a katonaság közvetítőkön keresztül megállapodást kötött egymással szombat este.

Ennek részeként elengedik a politikai foglyokat, a letartóztatott kormánytagokat, és visszatérhet a miniszterelnöki pozícióba Abdalla Hamdok is.

A megállapodást vasárnap írják alá, és azonnal életbe lép majd, mondta Fadlallah Burma Nasir, a polgári kormányt vezető Umma Párt vezetője a BBC-nek. A közvetítők közleménye szerint a kormányfő visszatérése mellett „helyreállítják a demokratikus átmenetet rendező szabályokat” is Szudánban.

A belső feszültségek oldása mellett a nemzetközi közösséggel is helyre kell állítania Szudánnak a kapcsolatát, a Világbank ugyanis a katonai puccs miatt befagyasztotta az országnak juttatott segélyeket, az Afrikai Unió pedig felfüggesztette Szudán tagságát a szervezetben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!