A korábban betegeskedő cseh államfő jövő pénteken nevezheti ki az új miniszterelnököt

2021. november 17. – 22:05

A korábban betegeskedő cseh államfő jövő pénteken nevezheti ki az új miniszterelnököt
Petr Fiala, a cseh miniszterelnöki poszt várományosa az október 9-i győztes választás után – Fotó: Michal Cizek/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Miloš Zeman cseh államfő november 26-án, jövő pénteken kormányfővé nevezi ki Petr Fialát, a Polgári Demokratikus Párt elnökét – közölte Petr Fiala szerdán Prágában, miután a Központi Katonai Kórházban találkozott az államfővel.

Fialát a Prágától nyugatra fekvő Lány városának kastélyában nevezik ki, amely a cseh elnökök vidéki rezidenciája, írja az MTI. Ezután Miloš Zeman találkozni szeretne a miniszterjelöltekkel, ami szerinte mintegy tíz napot venne igénybe. Ezután az elnök kinevezné az egész kormányt – mondta a kormányfőjelölt. Szerinte a 18 tagú kormány jelöltjei közül Miloš Zemannak egy ember ellen vannak kifogásai. Konkrét nevet Fiala nem mondott.

Petr Fiala az októberi képviselőházi választásokon győztes hárompárti Spolu koalíció és a vele együtt kormányt alakítani akaró, harmadik helyen végzett kétpárti PirSTAN koalíció közös kormányfőjelöltje. A 18 tagú kabinetben a Spolu koalíciónak (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a miniszterelnökön kívül tíz minisztere lesz, a PirSTAN koalíció hét tárcavezetői helyet foglalhat el.

A jövőbeni kormány első alelnöke és belügyminisztere Vít Rakušan, a STAN párt elnöke lenne, a további három alelnök Marián Jurečka, a KDU-ČSL elnöke munkaügyi és népjóléti miniszter, Ivan Bartoč, a Kalózpárt elnöke regionális fejlesztési miniszter, Vlastimil Válek, a TOP 09 egészségügyi szakértője pedig egészségügyi miniszter lenne.

A fontosabb tárcák közül a pénzügyminisztériumot Zbyňek Stanjura (ODS), a védelmi tárcát Jana Černochová (ODS), míg a külügyminisztériumot Jan Lipavský (Kalózpárt) vezetné. Prágai sajtóértesülések szerint éppen Jan Lipavský az, akinek személye ellen az államfőnek kifogásai vannak. Hivatalosan azonban ezt nem erősítették meg, de nem is cáfolták.

Csehországban a kormányalakítást hátráltatta, hogy az októberi választás másnapján az intenzív osztályra szállították Miloš Zeman elnököt. Zemant – feltehetően alkoholizmusával összefüggésben – előrehaladott májzsugorral kezelik. A 77 éves Zeman egészségügyi állapotát közvetlenül munkatársai eleinte igyekeztek bagatellizálni, de az elnököt kezelő orvosok hamarosan bejelentették, hogy már képtelen ellátni a feladatait.

Zeman közel egy hónap kihagyás után november 6-án újra megszólalt a nyilvánosság előtt, miután videón beszélt a leendő kormányfővel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!