A májzsugora miatt teendőit ellátni képtelen cseh elnök megszólalt, és beszélt a leendő kormányfővel is

2021. november 6. – 17:01

Másolás

Vágólapra másolva

Közel egy hónap után újra megszólalt a nyilvánosság előtt Milos Zeman cseh államfő, aki orvosai szerint állapota miatt már nem képes ellátni elnöki teendőit. Zeman azt állítja, jobban van, és úgy tűnik, kész megbízást adni a kormányalakításra a választásokon győztes Petr Fialának.

„Ez a régi jó Milos Zeman volt, ahogy korábban ismertük” – mondta Petr Fiala, az ODS elnöke, miután szombat délben videóbeszélgetést folytatott az október 10. óta kórházban ápolt Zemannal. A Fiala-féle centrista jobboldali pártszövetség az október eleji választáson győzte le Andrej Babis miniszterelnök pártját, és egy másik hasonló orientációjú pártszövetséggel együtt képesek is kormányt alakítani.

A választás másnapján azonban az intenzív osztályra szállították Milos Zeman elnököt, ez pedig kockázatot jelentett az egész hatalomátadásra. A 77 éves Zeman egészségügyi állapotát közvetlenül munkatársai eleinte igyekeztek bagatellizálni, de az elnököt kezelő orvosok hamarosan bejelentették, hogy már képtelen ellátni a feladatait.

Zemant – feltehetően alkoholizmusával összefüggésben – előrehaladott májzsugorral kezelik, ezt éppen pénteken erősítette meg kezelőorvosa, hozzátéve, hogy tudomása szerint a kórházban Zeman nem iszik alkoholt. Az elnök pénteken maga is megszólalt a nyilvánosságban, a Frekvence1 rádióban azt mondta, már teljesen normálisan érzi magát, csak az étvágya rossz.

Zeman szombaton aztán videón beszélt Fialával, és bár az nem egyértelmű, hogy formálisan is felkérte-e kormányalakításra, azt az elnöknek sikerült egyértelművé tennie, hogy nem gördít akadályt az új jobboldali koalíció felállítása elé, azt szeretné, hogy az minél hamarabb felállhasson és munkába álljon. Zeman sajtótitkára szerint a leendő miniszterelnök, és a feladatait teljesen továbbra sem ellátni képes köztársasági elnök arról állapodott meg, hogy rendszeresen egyeztetni fognak, és Zeman szeretne megismerni minél több mindenkit a leendő cseh miniszterek közül is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!