Öreg barátom, mondta Hszi Csin-ping kínai elnök Joe Bidennek, amikor nekiültek átbeszélni a problémáikat

2021. november 16. – 06:01

Másolás

Vágólapra másolva

A cél az, hogy Kína és az Egyesült Államok versenye ne forduljon át konfliktusba – mondta amerikai idő szerint hétfőn este Joe Biden amerikai elnök a Hszi Csin-ping kínai elnökkel tartott virtuális csúcstalálkozón (az amerikaiak személyes találkozót szerettek volna, de a kínai vezető a koronavírus-járvány kezdete óta nem hagyta el országát).

Az Egyesült Államok és Kína között jelenleg feszült a viszony. A Biden-kormányzat többször bírálta Pekinget az északnyugat-kínai ujgur kisebbség erőszakos elnyomása, a hongkongi demokratikus tiltakozások elfojtása, valamint a Tajvan elleni katonai agresszió miatt. A kínai kormány tagjai pedig azt kifogásolták, hogy Washington beleavatkozik az ázsiai ország belső ügyeibe. Nem csoda, hogy Biden arról is beszélt: minden országnak „ugyanazon szabályok szerint kell játszania”.

A videókapcsolaton keresztül tartott magas szintű találkozón, a Fehér Ház Roosevelt-termében az amerikai elnökhöz csatlakozott többek között Antony Blinken külügyminiszter, Janet Yellen pénzügyminiszter és Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó is.

„Világosnak és őszintének kell lennünk azokban a kérdésekben, amelyekben nem értünk egyet, és együtt kell dolgoznunk azokon az ügyeken, ahol az érdekeink találkoznak. Különösen olyan létfontosságú globális kérdésekben, mint a klímaváltozás” – fogalmazott az amerikai elnök.

Hszi azt mondta Bidennek, hogy mindkét félnek javítania kell a kommunikációján. „Készen állok arra, hogy együtt dolgozzunk, elnök úr, hogy konszenzust alakítsunk ki, aktív lépéseket tegyünk, és a Kína és az Egyesült Államok közötti kapcsolatokat pozitív irányba mozdítsuk el” – mondta a kínai elnök, aki „öreg barátjának” nevezte Bident.

A BBC szerint Hszi Csin-ping figyelmeztette Bident, hogy „a tűzzel játszik” az, aki a tajvaianak függetlenségét szorgalmazza, és amennyiben a Tajvan függetlenségét pártoló erők átlépnek egy bizonyos határt, Peking kénytelen lesz határozott intézkedéseket tenni. Tajvant a pekingi vezetés ugyanis Kína szakadár tartományának tekinti. Biden viszont azt válaszolta, kész segíteni Tajvannak, ha Kína megtámadná.

Az utóbbi időkben a Tajvan és Kína között viszony több évtizedes mélypontra került. A kínai légierő példátlan elánnal repked a Peking által szakadár tartománynak tartott, de újabban nagyobb nemzetközi elismerésért nyújtózkodó sziget közelében, miközben az Egyesült Államok is hadgyakorlatozik a térségben. A sziget vezetése szerint Peking néhány éven belül képes lehet ellenük az invázióra. Itt írtunk arról, hogy mi állhat a megszaporodott berepülések mögött, és röviden összefoglaltuk a Kína és Tajvan közötti szövevényes viszony történetét is.

Szakértők szerint a mostani találkozó fényt deríthet Biden Kínával kapcsolatos elképzeléseire. Az amerikai elnök ugyanis korábban célként fogalmazta meg a kínai befolyás ellensúlyozását, valamint Peking „lekörözését a világ színpadán betöltött szerepében”.

A Biden-kormányzat ugyanakkor együtt kíván működni Kínával a globális felmelegedés megfékezésében és a globális egészségügyi problémák megoldása érdekében. Az amerikai tisztségviselők nem fogalmaztak meg konkrét eredményekkel kapcsolatos várakozásokat a találkozó előtt, mondván, Biden szándéka az, hogy elmélyítse a kommunikációt Kínával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!