Tajvan elnöke a CNN-nek elismerte: amerikai katonák vannak a szigeten

2021. október 29. – 08:54

Másolás

Vágólapra másolva

A Tajvant érő kínai fenyegetés napról napra növekszik – mondta a CNN-nek adott interjújában Caj Ing-ven tajvani elnök, aki most először ismerte el nyilvánosan: amerikai kiképző katonák vannak a szigeten.

Beszélt arról is, hogy Tajvan, amely kevesebb mint 200 kilométerre fekszik Kína délkeleti partjaitól, a demokrácia „világítótornya”, amelyet meg kell védeni, hogy világszerte fenntartsák a demokratikus értékekbe vetett hitet. „Itt van ez a 23 millió lakosú sziget, amely mindennap keményen próbálja megvédeni magát és a demokráciánkat, és biztosítani, hogy népünknek olyan szabadsága legyen, amilyet megérdemel” – mondta. „Ha kudarcot vallunk, akkor ez azt jelenti, hogy azok az emberek, akik hisznek ezekben az értékekben, kételkedni fognak abban, hogy ezek valóban azok az értékek-e, amelyekért harcolni kellene” – hangsúlyozta.

A CNN szerint Caj Ing-ven az első tajvani elnök évtizedek óta, aki elismerte, hogy amerikai katonai csapatok vannak a szigeten, kiképzési céllal. Az utolsó amerikai helyőrség 1979-ben hagyta el Tajvant, abban az évben, amikor Washington stratégiai okokból kibékült Pekinggel, és elismerte a Kínai Népköztársaságot. Tavaly néhány sajtóértesülés már arról szólt, hogy kisebb amerikai csapatokat telepíthettek a szigetre.

Az amerikai hadsereg 2020 elején közzétett egy videót, amin az amerikai hadsereg különleges alakulatainak tajvani katonái szerepeltek, de ezt nem sokkal később törölték. 2020 novemberében aztán a tajvani védelmi minisztérium bejelentette, majd a helyi médiának cáfolta, hogy amerikai csapatok helyi katonákat képeznének ki a szigeten. Caj Ing-ven azt nem árulta el most, hogy pontosan mennyi amerikai katona van a szigeten, de azt mondta, hogy „nem annyi, mint amennyit az emberek gondolnak”. „Széles körű együttműködésünk van az Egyesült Államokkal, amelynek célja védelmi képességeink növelése” – mondta. Kína később reagált a CNN-interjúra, közölték: határozottan ellenzik az amerikai–tajvani katonai kapcsolatfelvételt.

Az utóbbi időkben a Tajvan és Kína között viszony több évtizedes mélypontra került. A kínai légierő példátlan elánnal repked a Peking által szakadár tartománynak tartott, de újabban nagyobb nemzetközi elismerésért nyújtózkodó sziget közelében, miközben az Egyesült Államok is hadgyakorlatozik a térségben. A sziget vezetése szerint Peking néhány éven belül képes lehet ellenük az invázióra. Itt írtunk arról, hogy mi állhat a megszaporodott berepülések mögött, és röviden összefoglaltuk a Kína és Tajvan közötti szövevényes viszony történetét is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!