Véletlenül lelőttek egy belarusz határnál szolgáló lengyel katonát

2021. november 13. – 22:59

Másolás

Vágólapra másolva

Véletlenül leadott lövés végzett egy lengyel katonával, aki Lengyelország Belarusszal közös határán teljesített szolgálatot – közölte az MTI.

Stanislaw Zaryn, a titkosszolgálatokat felügyelő lengyel miniszter szóvivője szerint a lövést egy lengyel szolgálati fegyverből adták le, és a történtekhez harmadik személynek nem volt köze.

Szombaton találtak egy halott szír férfit is a két ország határánál, ám a két ügynek nincs köze egymáshoz. Vele együtt tizenegy – más adatok szerint kilenc – főre emelkedett az Európai Unió és Belarusz határán kialakult válság halálos áldozatainak a száma.

Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz hónapok óta illegális bevándorlók ezrei érkeznek Belarusz irányából. Idén a lengyel határőrség már több mint 33 ezer illegális határátlépést akadályozott meg a lengyel-belarusz határon. Az Európai Unió azzal vádolja Alekszandr Lukasenko belarusz elnököt, hogy a menekültek határra szállításával a rezsimje ellen elrendelt nyugati szankciókért akar visszavágni.

A lengyel-belarusz konfliktusról és Lukasenko taktikázásáról itt írtunk bővebben.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass