Lemondott Andrej Babis, az új cseh kormány megalakulásáig ügyvezetőként irányít már csupán

2021. november 11. – 21:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Benyújtotta lemondását csütörtökön az Andrej Babis vezette cseh koalíciós kormány, írja az MTI. Erről még a kormány kora reggeli ülésén született döntés, és a hivatalos lemondólevelet azonnal el is küldték Milos Zeman államfőnek – jelentették be a kormányülés után kiadott közleményben.

Milos Zeman államfő elfogadta Andrej Babis kormányának lemondását, ugyanakkor ügyvezetéssel bízta meg azt az új kormány megalakulásáig

– közölte délután az elnöki iroda.

Babis már korábban közölte, hogy kormánya lemondását írásban nyújtja be az október 10. óta a prágai Központi Katonai Kórházban kezelt államfőnek. A kormány lemondásához az októberi választások eredménye alapján megalakult új képviselőház hivatalos megalakulása és elnökségének megválasztása nyitotta meg az utat.

A cseh parlamenti alsóház új elnökévé szerdán Markéta Pekarová Adamovát, a jobboldali TOP 09 párt 37 éves vezetőjét választották meg.

Az október 8-9-én lezajlott képviselőházi választásokat 27,8 százalékkal a hárompárti Spolu koalíció (ODS, KDU-CSL, TOP 09) nyerte meg, amely a harmadik helyen végzett kétpárti PirSTAN koalícióval (Kalózok, Polgármesterek és Függetlenek – 15,6 százalék) tárgyal az új kormánykoalíció létrehozásáról. Kormányfőjelöltjük az 57 éves

Petr Fiala, az ODS elnöke már kedden megbízást is kapott a kormányalakítási tárgyalásokra az államfőtől.

Az öt párt koalíciós szerződését hétfőn írták alá. Petr Fiala azzal számol, hogy az általa vezetett kormány még karácsony előtt hivatalba léphet.

Fiala csütörtökön azt is elmondta újságíróknak, hogy várhatóan már a jövő héten találkozik a kórházban Milos Zemannal, miután múlt szombaton videómegbeszélést folytattak, és ismerteti vele az új kormány megalakítása körüli részleteket. Zeman állapota a szerdai orvosi jelentések szerint javult, ezért hétfőn az intenzív osztályról áthelyezik a hosszabb kórházi kezelést igénylő betegek osztályára, ahol az elnök már látogatókat is fogadhat.

Andrej Babis a 2017-es választások után alakított kormányt, miután az általa vezetett ANO mozgalom megnyerte a voksolást. Az első próbálkozásra Babis nem talált koalíciós partnert, sőt, az ANO kisebbségi kabinetje 2018 januárjában nem kapta meg a képviselőház bizalmát, így néhány hónap múlva lemondott.

Az ANO ezt követően a Cseh Szociáldemokrata Párttal (CSSD) alakított kisebbségi kormányt, amely a kommunista párt (KSCM) külső támogatásának köszönhetően 2018 júliusában bizalmat kapott a parlamentben, és a választási ciklus végéig hatalmon maradt.

Az idei cseh választásokon azonban az ANO 27,1 százalékkal a második lett, és ellenzékbe vonult. A három tömörülésen kívül még a Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD) jutott be az alsóházba 9,6 százalékkal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!