Magdalena Andersson lehet Svédország első női miniszterelnöke

2021. november 11. – 20:14

Másolás

Vágólapra másolva

Magdalena Andersson pénzügyminiszter kapott csütörtökön kormányalakítási megbízást Svédországban, miután az előző nap Stefan Löfven kormányfő hivatalosan is benyújtotta lemondását – közölte a svéd parlament házelnöke, akit az MTI idéz.

Magdalena Andersson svéd pénzügyminiszter, a Szociáldemokrata Párt elnöke kormányalakítási megbízást kap Andreas Norlen parlamenti elnöktől Stockholmban 2021. november 11-én – Fotó: MTI / EPA / TT Hírügynökség / Jessica Gow
Magdalena Andersson svéd pénzügyminiszter, a Szociáldemokrata Párt elnöke kormányalakítási megbízást kap Andreas Norlen parlamenti elnöktől Stockholmban 2021. november 11-én – Fotó: MTI / EPA / TT Hírügynökség / Jessica Gow

A kormányon levő Szociáldemokrata Párt november elején választotta meg elnökének Magdalena Anderssont. „Ezért kézenfekvőnek tűnik, hogy a Szociáldemokrata Párt új elnökének jut elsőbbség a kormányalakításra” – mondta Andreas Norlén házelnök újságíróknak, aki megbízást adott a szociáldemokrata politikusnak, hogy puhatolja ki a többségi viszonyokat a svéd törvényhozásban.

Norlén már előzetesen egyeztetett a parlamenti pártok vezetőivel. Mint mondta, jövő kedden kell majd Anderssonnak jelentést tennie erőfeszítéseiről, amelyek sikere esetén akár két nappal később szavazhatnának az új kabinetről.

Ahhoz, hogy a parlament elfogadja őt új kormányfőnek, Anderssonnak a szociáldemokraták minden partnerpártjának támogatását is el kellene nyernie.

A parlamenti szavazás időpontját még nem jelölték ki, ugyanakkor ha Andersson sikerrel jár, akkor

ő lehet Svédország első női kormányfője.

Stefan Löfven hétéves kormányzás után augusztusban jelentette be, hogy novemberben lemond kormányfői és szociáldemokrata pártelnöki tisztségéről. Előzőleg, június végén elveszítette a radikális jobboldali Svéd Demokraták által ellene benyújtott bizalmatlansági indítványt a parlamentben, július elején azonban újra őt választották meg miniszterelnökké, véget vetve ezzel a kormányválságnak, amely a lakásbérleti díjak szabályozásának tervbe vett reformja miatt alakult ki.

Svédországban a tervek szerint 2022. szeptember 11-én tartanak parlamenti választásokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!