Lemond a svéd miniszterelnök

2021. augusztus 22. – 15:33

Másolás

Vágólapra másolva

Novemberben távozik miniszterelnöki és pártelnöki posztjáról Stefan Löfven svéd kormányfő – írta meg a Politico.

A Svéd Szociáldemokrata Párt vezetője vasárnap jelentette be a döntését, ami elmondása szerint jó ideje ért már benne.

„Már tíz évet töltöttem el a párt vezetőjeként, hetet pedig miniszterelnökként. Egyszer viszont mindennek vége szakad. Az örökösömnek a lehető legjobb feltételeket szeretném biztosítani” – mondta a politikus a helyi sajtó szerint.

A szociáldemokraták tisztújító kongresszusát november 3-7 között tartják, ekkor választják meg a párt új elnökét, aki felváltja majd Lövfent a miniszterelnöki tisztségben, ha a parlament is megszavazza. Az új kormány megalakulásáig Lövfen továbbra is ügyvivő miniszterelnökként vezeti a kabinetet – írja az MTI.

A Löfven júniusban már elbukott egy bizalmatlansági indítványt, és emiatt le kellett mondania a kormányfői posztról. A 2018-as megalakulása óta igen ingatag kormánytöbbséget a Baloldal párt egy lakbér-liberalizációs reformterv miatt buktatta meg (együtt a szélsőjobboldallal).

Júliusban egy szoros parlamenti szavazásnak köszönhetően Löfven végül mégis visszatérhetett a miniszterelnöki székbe, a szocdemek mellett a zöldek szavaztak mellette, ez a két párt azóta közösen kormányozott. Ha nem mondott volna le, 2022 szeptemberéig tartott volna a mandátuma. A svéd belpolitika legforróbb júniusi napjait ebben a cikkünkben mutattuk be részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!