Kész a litván határkerítés első szakasza, ami a Belaruszból érkező bevándorlók ellen épült

2021. november 6. – 14:39

Másolás

Vágólapra másolva

Elkészült a Litván határkerítés első szakasza, amit a Belarusszal közös határ egy részére húztak fel – írja a Reuters. A balti ország azért épít kerítést egy 500 kilométeres szakaszon, mert nincs elég határőrük, hogy felügyeljék, de csak idén 4000 bevándorló érkezett az országba Belarusz felől. Alekszandr Lukasenko azt mondta, hogy az EU-szankciók miatt nem tudják feltartóztatni a Közel-Kelet felől érkező bevándorlókat.

Az EU szerint Belarusz direkt bíztatja arra az országba érkezőket, hogy Lengyelország, Litvánia és Lettország felől lépjenek be az EU-ba, ezt a minszki vezetés tagadja. Mindhárom EU-s ország elkezdett kerítést építeni.

A litvánok egy 3,4 méteres acélkerítést építenek, a tetején 60 centi szögesdróttal. Litvánia déli részének határőrségi vezetője azt mondta, hogy tudja, hogy nem létezik áthatolhatatlan akadály, de így talán tudnak majd reagálni a határsértésekre.

Augusztusig több mint 4000 bevándorló érkezett Litvániába Belarusz felől. Akkor úgy döntöttek, hogy szinte minden érkezőt visszaküldenek Belaruszba. Azóta 5600 embertől tagadták meg a belépés jogát, ebből 2300-nak csak októberben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!