Megszavazta a lengyel parlament a belarusz határra tervezett határfalat

2021. október 29. – 19:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Véglegesen megszavazta pénteken a lengyel szejm a lengyel-belarusz határon a keletről érkező migrációs nyomás miatt létesített akadály megerősítéséről szóló különleges törvényt, írja az MTI.

A kormány által előterjesztett, a szejmben október közepén gyorsított eljárásban megszavazott tervezetet szerdán a szenátus több ellenzéki módosítással visszaküldte az alsóháznak. A fő szenátusi módosításokat viszont pénteken a kormánypárti többségű szejm szavazta le, így most a törvény az eredetitől alig eltérő változatban az államfő elé kerül.

A törvény értelmében több mint 1,6 milliárd zlotyt (több mint 125 milliárd forintot) fordítanak a Belarusszal közös határ védelmének megerősítésére.

A határon már eddig emelt két és fél méter magas, 180 kilométer hosszú szögesdrótkerítést mozgásérzékelőkkel és kamerákkal is felszerelt, faljellegű akadállyal helyettesítik.

A projekt technikai részleteit – a pénteki bejelentés szerint – rövid időn belül ismertetik. Korábban már 150 kilométeren fektetett le szögesdrótokat Lengyelország.

A fő ellenzéki frakció, a Polgári Koalíció (KO) a szerdai szenátusi vitában a kormány tervezetében foglalt egyes megoldások ellen érvelt, többek között humanitárius okokra hivatkozva. A KO képviselői egyúttal aláhúzták, hogy a belarusz határszakasz védelme szerintük is szükséges.

A KO múlt szombaton megválasztott elnöke, Donald Tusk pénteki sajtóértekezletén javasolta, hogy Lengyelország fogadja be azokat a migránsokat, akiknek sikerült átjutniuk a határvonalon, majd gyorsan vizsgálja meg a menedékjogi kérelmeket, és deportálja azokat, „akik a menedéket nem érdemlik meg”.

A lengyel-belarusz szakaszon mintegy 27 ezer határsértési kísérletet regisztráltak az év eleje óta, ezek többségét a határőrség meghiúsította. Az őrizetbe vett, majd őrzött lengyelországi központokban elhelyezett külföldiek száma körülbelül 1,7 ezer. A Belarusszal határos térségben szeptembertől érvényben van a szejm által megszavazott rendkívüli állapot.

Korábban Lettország és Litvánia is hasonló lépésre szánta el magát a belarusz határ felől érkező afgán, iraki és szíriai menedékkérők számának megugrása miatt. A két ország a lengyelekkel közösen állásfoglalást adott ki, tiltakozva az ellen, hogy Alekszandr Lukasenko belarusz elnök „kihasználja a menekülteket”.

A Belaruszt 27 éve vezető, a tavaly augusztusi, elcsalt választás óta az ellenzék és a tüntetők ellen keményen fellépő Lukasenko nem csinált titkot abból, hogy a még viszonylag kis számú, de gyorsan növekedő menekülthullám azzal összefüggésben indult be, hogy Belarusz ellen nemzetközi szankciók léptek életbe az elcsalt választások, az ellenzéki politikusok, civilek bebörtönzése, külföldre kényszerítése miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!