Megerősítik a lengyel határkerítést

2021. október 15. – 10:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A lengyel szejm (alsóház) csütörtökön megszavazta azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében több mint 1,6 milliárd zlotyt (több mint 125 milliárd forintot) költenének a Belarusszal közös határ védelmének megerősítésére, írja az MTI.

A jelen lévő képviselők közül 274-en támogatták a javaslatot, 174-en ellene szavaztak, egy képviselő tartózkodott. A szejmben a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt szűk többséggel rendelkezik. A javaslat most az ellenzéki többségű szenátus (felsőház) elé kerül szavazásra, amelynek eredménye bizonytalan, miután a szejm az ellenzéki módosító javaslatokat elutasította.

Irakiak egy katonai teherautó platóján a belarusz-lengyel határon – Fotó: Reuters/Kacper Pempel
Irakiak egy katonai teherautó platóján a belarusz-lengyel határon – Fotó: Reuters/Kacper Pempel

Lengyelország augusztusban szögesdrótkerítést kezdett el építeni azért, hogy megfékezze az illegális bevándorlást. A mostani javaslat szerint a kerítést különböző műszaki berendezésekkel, köztük mozgásérzékelőkkel és kamerákkal is felszerelnék.

Közben Heiko Maas német külügyminiszter azzal vádolt meg egyes légitársaságokat, hogy Fehéroroszországba szállítanak menedékkérőket, ahonnan aztán az Európai Unió területére próbálnak bejutni.

A Belarusszal határos uniós tagállamok, Litvánia, Lengyelország és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek emberek Irakból, Szíriából, Jemenből és Iránból. Az uniós tagországok azzal vádolják Aljakszandr Lukasenka belarusz elnököt, hogy az ő utasítására szállítanak migránsokat az uniós országok határaihoz, megtorlásul a belarusz rendszer elleni nyugati büntetőintézkedésekért.

Augusztus óta a német rendőrség adatai szerint több mint 4300-an érkeztek Németországba ezen az új migrációs útvonalon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!