Fico feljelentést tervez, amiért titokban felvették, ahogy egy oligarchával és lecsukott rendőrök ügyvédeivel tárgyal

2021. november 3. – 11:13

Másolás

Vágólapra másolva

Robert Fico volt szlovák miniszterelnök azt tervezi, hogy büntető feljelentéseket tesz a pár napja nagy port kavart, vadászházban rögzített felvételek miatt. Azt várja, hogy a bűnüldöző szervek felelősségre vonják azokat, akik szerinte törvénytelenül hallgatták le őt és a társait, írja az Új Szó felvidéki magyar hírportál.

A jelenleg ellenzékben lévő volt kormányfő egy keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt: a felvételek semmilyen bűncselekményt nem bizonyítanak, a média csak azért hozta nyilvánosságra azokat, hogy ártson a Smer pártnak. Ezért arra számít, hogy az érintett médiumok képviselőit is felelősségre vonják.

Szerinte Szlovákiában a demokráciát közvetlen veszély fenyegeti, hangsúlyozta, hogy olyan magánbeszélgetéseket rögzítettek törvénytelen módon, amelyek nem vonnak maguk után büntetőjogi felelősséget. „Nyugodtan tegyék közzé az egészet, nincs benne semmi” – fűzte hozzá.

A nyilvánosságra hozott felvételeken Robert Fico mellett jelen van a volt belügyminisztere is, továbbá Miroslav Bödör oligarcha, egy lecsukott rendőrfőnök ügyvéd fia, és a Kuciak-gyilkosság megrendelésével megvádolt nagyvállalkozó védőügyvédje is. A két ügyvéd hozzáfér a Tisztítótűz (Očistec) nevű rendőrségi akció irataihoz. Ez volt az az akció, amiben a szlovák Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) több magas beosztású rendőrtisztet is őrizetbe vett.

A titokban rögzített felvételeken leginkább az embereik ellen zajló büntetőügyek megfúrásáról tárgyaltak, de szóba került például az is, Fico hogyan hamisította a PCR-tesztjét, hogy koronavírusosan is hazautazhasson külföldről. Beszélt arról is is, hogy a nyaralása alatt aranyat és nagy mennyiségű készpénzt loptak el tőle a pártházból, de ezt nem jelentette a rendőrségen, nehogy érdeklődni kezdjenek azok eredete után. Illetve azt is elintézte, hogy az ügyészjelölt barátnője a nemzetbiztonsági átvilágítás előtt előre megkapja a kérdéseket.

Szlovákiában tavaly lényegében lefejezték a legfelső elitet. Ez akkor történt, amikor a – már azóta lemondott – korrupcióellenes, az oligarchák hatalmának megfékezését ígérő Igor Matovič lett a miniszterelnök. A koalíciós kormány merész akcióba fogott, a „Tisztítótűz”, az „Isten malmai” és a „Júdás” fedőnevű rajtaütésekben kommandósok fogták el Jaroslav Haščákot, a Penta Investments befektetőcsoport dollármilliárdos vezetőjét, illetve egy rakás politikust, rendőrt és nemzetbiztonsági vezetőt. Minderről ebben a cikkünkben írtunk korábban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!