Megfigyelési botrány Szlovákiában: a populista Robert Fico korrupciós ügyekben letartóztatott oligarchák ügyvédjeivel egyeztet

2021. október 27. – 14:19

frissítve

Megfigyelési botrány Szlovákiában: a populista Robert Fico korrupciós ügyekben letartóztatott oligarchák ügyvédjeivel egyeztet
Robert Fico. Fotó: Vladimir Simicel / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Szövevényes megfigyelési botrányról számoltak be a szlovák lapok, miután az Aktuality.sk nevű hírportál írt azokról a kamerafelvételekről (és egy részüket közzé is tette), amelyeken Robert Fico, a populista, ellenzéki Smer pártelnöke, korábbi miniszterelnök és Robert Kaliňák, szintén Smer-párti egykori belügyminiszter látható és hallható, ahogy két ügyvéddel, Marek Parával és Tibor Gašpar fiával tárgyalnak az aktuális politikai botrányokról. Olyan ügyvédekkel, akik nemrég letartóztatott rendőrségi vezetőket védenek.

Az Új Szó beszámolója szerint a két ügyvéd és a Tisztítótűz (Očistec) nevű rendőrségi akció között szoros kapcsolat mutatható ki. Ez volt az az akció, amiben a szlovák Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) több magas beosztású rendőrtisztet is őrizetbe vett, köztük a már említett Gašpart is.

Tisztítótűz: lecsukták a korrupt szlovák rendőröket

A Tisztítótűz-ügyben Marek Para és Pavol Gašpar is védőügyvédként tevékenykednek, vagyis hozzáférnek a rendőrségi iratokhoz.

A napvilágra került kamerafelvételek 2021 júliusa és szeptembere közt készültek egy Léva közelében található hétvégi házban. Az Új Szó a Denník N-re hivatkozva azt írja, hogy állítólag teljesen véletlenül rögzítették a Smer vezető politikusait – a rendőrség ugyanis a Nyitra Megyei Bíróság engedélyével azért szerelte fel a megfigyelőberendezést, mert a környéken zajló orvvadászat ügyében nyomoztak. Azt gyanították, hogy a hétvégi házban dolgozzák fel az illegálisan elejtett vadakat, és állítólag nem is sejtették, hogy a helyszínen Ficóék is rendszeresen találkoznak.

„A felvételek (és azok szó szerinti átiratai) igazolják a politikai, az üzleti és az ügyvédi közegből érkező személyek arra irányuló igyekezetét, hogy befolyásolják a legsúlyosabb büntetőügyekben folytatott eljárásokat, lejárassák a NAKA nyomozóit és a Speciális Ügyészség ügyészeit, valamint illetéktelen személyeknek szivárogtassák ki a bűnüldöző szervek információit” – erősítette meg az Új Szó szerint a szlovák Speciális Ügyészség, az ÚŠP.

Az egyik felvétel augusztusban készült, amikor a NAKA kihallgatásra hívta az egykori belügyminisztert. Arról egyeztettek, milyen verzióval kellene előállnia Kaliňáknak a kihallgatáson.

Egy másik kamerafelvételen Robert Fico látható, amint a fiatalabb Gašparral, valamint Miroslav Bödör oligarchával tárgyal, szintén Makó ügyét emlegetve. Emellett szó esett arról a szeptember 1-ji tüntetésről is, amit a Smer elnöke szervezett. Miroslav Bödör arról biztosította Ficót, hogy a tüntetésre ő is beszervez embereket. Fico erre azt válaszolta, hogy mindenről időben tájékoztatni fogja Bödört.

A Denník N kedden egy újabb beszélgetés birtokába jutott, amely Pavol Gašpar és Fico között zajlott. Az ügyvéd arról beszélt a Smer elnökének, hogy a börtönben ülő Marián Kočnert mennyire rosszul érintette a videó, amelyet Fico párttársa, Erik Kaliňák tett közzé a közösségi oldalán. Kaliňák a videóban negatív hangnemben beszélt a hírhedt nagyvállalkozóról, a már említett Ľudovít Makóhoz hasonlította.

„Annyira magára vette, hogy már majdnem úgy döntött, elkezd együttműködni. Főleg az idősebb Kaliňákkal kapcsolatban fenyegetőzött” – jelentette ki Gašpar. Fico erre azt válaszolta, beszélni fog Erik Kaliňákkal, hogy ne idegesítse tovább Kočnert.

Fico a titkos találkáról származó felvételeken arról is beszél, hogy a Smer pozsonyi székházban található irodájából egyszer, mikor Görögországban volt, 50 ezer eurót és aranyérméket is elloptak tőle – írja a Denník N-re hivatkozva az Új Szó.

Fico tagad és ideges

Fico a parlament rendkívüli ülése közben kiállt az újságírók elé. Az Új Szó szerint azt mondta, teljesen evidens, hogy a Daniel Lipšic vezette Speciális Ügyészség szándékosan hallgatta le őt, és nem hiszi el azt a verziót, hogy a felvételek véletlenül készültek. Szerinte a lehallgatása törvénytelen volt, ezért az Európai Bizottság elé fogja vinni az ügyet.

A felvételekkel kapcsolatos tartalmi kérdésekre azonban nem akart válaszolni, pusztán azt ismételgette, hogy semmilyen törvényt nem szegett meg.

„A botrányokkal kapcsolatos informálódás a politikai munkám része” – reagált.

Miután az újságírók továbbra is faggatták, Fico egyre idegesebbé vált. A Sme és a Denník N munkatársainak azt mondta, nem nyilatkozik olyan lapoknak, amelyeket a Soros-hálózat pénzel, majd hirtelen véget vetett a sajtótájékoztatónak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!