22-en meghaltak a Romániából külföldre szállított koronavírusos betegek közül

2021. november 3. – 19:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Romániából eddig 73, súlyos állapotban levő koronavírusos beteget szállítottak külföldi kórházakba, 22-en közülük meghaltak – közölte Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár szerdán, amikor újabb hat bukaresti beteget indítottak el Németország felé egy német katonai repülőgép fedélzetén, írja az MTI.

A szerdai volt a Németországba tartó harmadik repülőgép, amelyeken összesen 18, intenzív terápiára szoruló beteget szállítottak németországi kórházakba. Korábban Magyarországra, Lengyelországba és Ausztriába is szállítottak romániai betegeket.

Az államtitkár hozzátette: várható volt, hogy nem mindenki életét sikerül megmenteni a befogadó országokban, hiszen

kritikus állapotban levő betegeket szállítottak külföldre azért, hogy még egy esélyt adjanak a megmentésükre.

Október 8-a óta Romániában a legmagasabb a világon az egymillió lakosra jutó Covid-halálesetek egyhetes mozgóátlaga, vagyis lakosságarányosan itt követeli a legtöbb áldozatot a járvány. Szerdán is megdőlt a romániai kórházak intenzív terápiás osztályain kezelt betegek számának rekordja (1890), a stratégiai kommunikációs törzs szerint egyetlen ilyen szabad ágy sincsen az országban. A kórházakban kezelt koronavírusos betegek száma jelenleg 19 741, mintegy ezerrel marad el a nyolc nappal ezelőtti csúcsértéktől.

Az október utolsó hetében megfertőződöttek 73,7 százaléka és az ebben az időszakban elhunytak 89,7 százaléka nem volt beoltva. Ilyen adatokat Magyarországon sokszori kérésre sem hoz nyilvánosságra a kormány.

Hogy milyen brutális egészségügyi katasztrófa felé tart Románia a Covid miatt, arról itt olvashat bővebben.

Teljesítőképessége határához közelít a horvát egészségügyi rendszer is, a spliti kórház igazgatója bejelentette, hogy a sürgős műtétek kivételével minden más vizsgálatot és beavatkozást elhalasztanak. A legnagyobb problémát a szakképzett munkaerő hiánya okozza.

Az észak-horvátországi kórházak attól tartank, hogy ha tovább terjed a járvány, húsz napon belül nem maradnak szabad ágyak az intézményekben. Zágrábban a klinikák a kapacitásaik 70-80 százalékát már kihasználták. Az országban a felnőtt lakosság 56 százaléka kapta meg az oltás mindkét adagját.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!